Cukkinifőzelék seperc alatt

Gasztro

Cukkinifőzelék seperc alatt

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 4 db zsenge cukkini
  • 5 dkg vaj
  • 1 púpozott tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 cs petrezselyem
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek étkezési keményítő

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Nagyon fontos, hogy a cukkini zsenge legyen, mert a héjával együtt használjuk. Ha könnyen beleszalad a körmünk a héjba, akkor biztosan friss és fiatal.

A cukkiniket alaposan megmossuk, majd héjastul egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverünk egy púpozott teáskanál sót, és hagyjuk, hogy levet eresszen. A levet ne öntsük le róla, mert ebben párolódik majd. Közben a fokhagymagerezdeket hajszálvékonyra szeleteljük, és a cukkinihez adjuk, hogy a só egy picit ezt is átmossa.

A vajat egy lábasban megolvasztjuk, megforgatjuk benne a cukkinit, majd fedő alatt kb. öt percig a saját levében dinszteljük. A tejszínt egy csapott evőkanál keményítővel simára keverjük, és a megpuhult cukkinihez öntjük. A végén kevés cukorral ízesítjük, és megszórjuk friss petrezselyemmel.

Tálaljuk például májjal

Ajánljuk még:

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

 

Már követem az oldalt

X