Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 ek kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
- 1 dl olívaolaj
A töltelékhez:
- 15 dkg tejcsokoládé
- 8 dl habtejszín
A tetejére:
- 1 marék vágott mandula
- 1 egész tojás
Az élesztőt kevés langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk. Ha már szép habos, akkor hozzáadjuk a liszthez, belekeverjük a tojássárgáját, a maradék cukrot és tejet, a sót, majd elkezdjük összegyúrni. Ha már majdnem teljesen összeállt, beledolgozzuk az olívaolajat. Simára, levegősre kidagasztjuk, majd letakarjuk, és langyos helyen pihentetjük, míg legalább duplájára nem kel. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejszínt felforraljuk, majd a csokoládéra öntjük, és botmixerrel jól összedolgozzuk. Ezután hagyjuk visszahűlni. Az állaga legyen kenhető, mire felhasználjuk.
Ha a tészta megkelt, felvágjuk legalább nyolc részre. Ha kisebb kifliket szeretnénk, akkor 12 darabra is oszthatjuk. Mindegyik darabot gömbölyítjük, majd letakarva pihentetjük legalább 15 percig. Ezután egyenként kinyújtjuk mindegyik darabot oválisra. A tésztadarab egyik felét hosszanti irányban többször bevágjuk. ( A formázást lásd a fotókon!) Az egyben maradt végét megkenjük a csokoládés töltelékkel, majd óvatosan feltekerjük, és kifli alakra hajlítjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással, és megszórjuk aprított mandulával.
10 percig pihentetjük, majd 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Kb. 25 perc alatt készül el.
A recept megjelenését a METRO támogatta.
Ajánljuk még: