Csokoládéval töltött kifli

Gasztro

Csokoládéval töltött kifli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl olívaolaj

A töltelékhez:

  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 8 dl habtejszín

A tetejére:

  • 1 marék vágott mandula
  • 1 egész tojás

 

Tovább olvasok

 

Az élesztőt kevés langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk. Ha már szép habos, akkor hozzáadjuk a liszthez, belekeverjük a tojássárgáját, a maradék cukrot és tejet, a sót, majd elkezdjük összegyúrni. Ha már majdnem teljesen összeállt, beledolgozzuk az olívaolajat. Simára, levegősre kidagasztjuk, majd letakarjuk, és langyos helyen pihentetjük, míg legalább duplájára nem kel. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejszínt felforraljuk, majd a csokoládéra öntjük, és botmixerrel jól összedolgozzuk. Ezután hagyjuk visszahűlni. Az állaga legyen kenhető, mire felhasználjuk.

 

Ha a tészta megkelt, felvágjuk legalább nyolc részre. Ha kisebb kifliket szeretnénk, akkor 12 darabra is oszthatjuk. Mindegyik darabot gömbölyítjük, majd letakarva pihentetjük legalább 15 percig. Ezután egyenként kinyújtjuk mindegyik darabot oválisra. A tésztadarab egyik felét hosszanti irányban többször bevágjuk. ( A formázást lásd a fotókon!) Az egyben maradt végét megkenjük a csokoládés töltelékkel, majd óvatosan feltekerjük, és kifli alakra hajlítjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással, és megszórjuk aprított mandulával.

 

10 percig pihentetjük, majd 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Kb. 25 perc alatt készül el.

 A recept megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még:

Házi szaloncukor

A magyar karácsony abban a lényeges dologban különbözik a többi nép ünnepétől, hogy nálunk a fenyőváról nem hiányozhat a fénylő sztaniolba burkolt szaloncukor. Sőt, azt már mindenki pendelyes korában elsajátította, hogy hogyan kell észrevétlenül kibontani, majd üresen szépen visszacsukni a fán csüngő csomagolást.