Gasztro

Csirkeszív kétféleképpen

Bereznay Tamás receptje

Kezdésnek a szíveket megtisztítjuk, a tetejüket levágjuk, arra nem lesz szükségünk. A szívek maradék, hasznos részét négybe vágjuk. 

Édes, savanyú csirkeszív

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 6 db csirkeszív
  • 5 szem koktélparadicsom
  • 1 ek kacsazsír
  • ¼ fej lilahagyma
  • 1 ek ecet
  • só, bors
  • friss petrezselyem

Elkészítés:

A koktélparadicsomot felezzük, a lilahagymát is félkarikára vágjuk.

Egy öntöttvas serpenyőt felforrósítunk, majd teszünk bele egy evőkanál kacsazsírt. Ezután beledobjuk a feldarabolt szívet. Fontos, hogy a hőt ne vegyük vissza, hogy hirtelen piruljon, és ne engedjen levet. Szinte azonnal jöhet hozzá a lilahagyma, majd a paradicsom is. Együtt pirítjuk az egészet, majd megsózzuk, borsozzuk, és öntünk rá egy kis ecetet. Kb. 3 perc alatt el is készül az étel. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

Csirkeszív édesköménnyel

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 6 db csirkeszív
  • ¼ édesköménygumó
  • 1 ek kacsazsír
  • 1 ek ecet
  • 1 narancs
  • só, bors
  • 2 dkg vaj

 Elkészítés:

A másik változathoz az édesköményt csíkokra vágjuk.

Felforrósítjuk a serpenyőt, beletesszük a kacsazsírt, majd pedig az előkészített szívet. Ha a szívet jól átforgattuk a zsiradékon, jön hozzá egy fél narancs leve és az édeskömény. Erre is tehetünk egy pici ecetet, majd lehúzzuk a tűzről, és rátesszük a vajat. Sózzuk, borsozzuk, reszelt narancshéjjal fűszerezzük. Máris tálalhatjuk néhány gerezd kifilézett naranccsal és az édeskömény zöldjével.

 

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.