Csíkmadarasi krumplileves

Gasztro

Csíkmadarasi krumplileves

Húsmentes napokon gyakran fogyasztják ezt a levest, aminek a sáfrányos szeklice igazán különleges aromát ad. 

Hozzávalók

  • 1 kg főznivaló burgonya (sárga húsú)
  • 2 l víz
  • 20 dkg juhtúró
  • snidling
  • sáfrányos szeklice, bors, szerecsendió

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A burgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Egy fazékban feltesszük főni 2 liter vízben, és megsózzuk. Fűszerezhetjük még sáfrányos szeklicével, de kerülhet bele bors vagy egy kevés szerecsendió is. Ha a krumpli megfőtt, azonnal tálalhatjuk. A juhtúróból golyókat formálunk, és megforgatjuk őket apróra vágott snidlingben.

Mindegy tányér közepére helyezünk egy golyót, és erre merjük rá a forró levest. 

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.