Hozzávalók
- 35 dkg Czelli finomliszt
- 15 dkg Czelli teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 dl zsíros tej
- kb. 2,5 dl víz
- 2 dk vaj
- 1 púpos tk. só
- 1 ek. méz
- 1 kk. cukor
- 2,5 dkg élesztő
Elkészítés
Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. Adunk hozzá két evőkanálnyit a finomlisztből is. A kétféle lisztet egy dagasztótálba rakjuk, és elkeverjük a sóval. Ha az élesztő már szép habos, a lisztekhez öntjük. Hozzáadjuk a mézet, majd a meglangyosított vízzel elkezdjük bedagasztani a tésztát. Rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk. Ha már összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, enyhén lisztezett munkalapra borítjuk a tésztát, és 70 g-os darabokra osztjuk. A tenyerünk segítségével meggömbölyítjük, majd hagyjuk pihenni körülbelül 15 percig.
Ezután teljes kiőrlésű liszttel megszórjuk a munkalapot, és elkezdjük a formázást. Egyenként ellapítjuk a tésztagolyókat egyenletes vastagságúra. Ezután a hüvelyujjunkat ráhelyezzük a korongra „7 óra tájékra”. Ezután az ujjunktól felfelé eső részt ráhajtjuk az ujjunkra úgy, hogy egy háromszög alakú tészta legyen behajtva. Ezután a másik tenyerünk élével benyomjuk a tésztát a háromszög közepénél. A hajtástól jobbra eső részt újra behatjuk, mintha egy virágot formáznánk. Ötször hajtjuk középre a tészta küldő részét. Végül az utolsó fülecskét a nyílásba helyezzük, ahol a hüvelykujjunkat tartottuk. A kilógó részt a tészta aljára húzzuk, és középen összenyomjuk a zsemlét. Így alakul ki a jellegzetes csillagforma a zsemle tetején. Ezután a hajtásokkal lefelé lisztezett felületre rakjuk a megformázott zsemléket. Letakarjuk, és hagyjuk kelni további 30 percig.
Közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A kelesztési idő letelte után a tésztadarabokat csillaggal felfelé sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és meglocsoljuk vízzel. Ezután sütőbe rakjuk, és körülbelül 15-17 perc alatt szép pirosra sütjük.
Közvetlenül sütés után még forrón permetezzük meg kevés vízzel a zsemléket, hogy szép fényt kapjanak.
A recept megjelenését a Czelli Malom támogatta.
Ajánljuk még: