Császárzsemle teljes kiőrlésű liszttel

Gasztro

Császárzsemle teljes kiőrlésű liszttel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 35 dkg Czelli finomliszt
  • 15 dkg Czelli teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 dl zsíros tej
  • kb. 2,5 dl víz
  • 2 dk vaj
  • 1 púpos tk. só
  • 1 ek. méz
  • 1 kk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő

 

Elkészítés 

Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. Adunk hozzá két evőkanálnyit a finomlisztből is. A kétféle lisztet egy dagasztótálba rakjuk, és elkeverjük a sóval. Ha az élesztő már szép habos, a lisztekhez öntjük. Hozzáadjuk a mézet, majd a meglangyosított vízzel elkezdjük bedagasztani a tésztát. Rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk. Ha már összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, enyhén lisztezett munkalapra borítjuk a tésztát, és 70 g-os darabokra osztjuk. A tenyerünk segítségével meggömbölyítjük, majd hagyjuk pihenni körülbelül 15 percig.

Ezután teljes kiőrlésű liszttel megszórjuk a munkalapot, és elkezdjük a formázást. Egyenként ellapítjuk a tésztagolyókat egyenletes vastagságúra. Ezután a hüvelyujjunkat ráhelyezzük a korongra „7 óra tájékra”. Ezután az ujjunktól felfelé eső részt ráhajtjuk az ujjunkra úgy, hogy egy háromszög alakú tészta legyen behajtva. Ezután a másik tenyerünk élével benyomjuk a tésztát a háromszög közepénél. A hajtástól jobbra eső részt újra behatjuk, mintha egy virágot formáznánk. Ötször hajtjuk középre a tészta küldő részét. Végül az utolsó fülecskét a nyílásba helyezzük, ahol a hüvelykujjunkat tartottuk. A kilógó részt a tészta aljára húzzuk, és középen összenyomjuk a zsemlét. Így alakul ki a jellegzetes csillagforma a zsemle tetején. Ezután a hajtásokkal lefelé lisztezett felületre rakjuk a megformázott zsemléket. Letakarjuk, és hagyjuk kelni további 30 percig.

 

Közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A kelesztési idő letelte után a tésztadarabokat csillaggal felfelé sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és meglocsoljuk vízzel. Ezután sütőbe rakjuk, és körülbelül 15-17 perc alatt szép pirosra sütjük.

Közvetlenül sütés után még forrón permetezzük meg kevés vízzel a zsemléket, hogy szép fényt kapjanak. 

A recept megjelenését a Czelli Malom támogatta.

Ajánljuk még:

Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket

Töltött káposzta, rácponty, mézeskalács és bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar karácsonyi asztal. A fogások rendje vidékenként és családonként is változik, de az ünnepi menü ízvilága jellegzetes, fűszeres aromái által teszi igazán meghitté a karácsonyt. Vannak fűszerek, amelyekből ilyenkor fogy a legtöbb, sőt, vannak fűszerkeverékek, amelyek méltán viselik a „karácsonyi” jelzőt.