Császárrétes

Gasztro

Császárrétes

Szilva, fahéj, szegfűszeg – isteni sütemény!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
Tovább olvasok

A tetejére:

  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg dió
  • A sütéshez 10 dkg zsír

A szilvamártáshoz:

  • 50 dkg szilva
  • 10 dkg cukor (ízlés szerint)
  • fahéj
  • szegfűszeg

Elkészítés

Először készítünk egy előtésztát. Ehhez az élesztőt elmorzsoljuk, és a cukorból hozzáadunk egy nagy kanálnyit. Két kanál lisztet is teszünk bele, és simára keverjük egy kis langyos tejjel. Összesen fél liter tejet fogunk használni a süteményhez, ebből adhatunk az előtésztához. Ha elkészültünk, harminc percre félretesszük, hogy legyen ideje felhabosodni.

Közben a puha vajat elkeverjük három tojássárgájával. Nem kell kihabosítani, elég csak jól kikeverni. Ehhez adjuk hozzá a felhabosodott kovászt is. Jöhet bele a maradék cukor és a tej, amivel kicsit elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy kiönthető állagú tésztát kapjunk. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, hogy ne legyen csomós.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is a tésztához adjuk. A hab felével először fellazítjuk, majd a többit is óvatosan beleforgatjuk. Ezután letakarjuk a tésztát, és langyos helyen hagyjuk duplájára megkelni. Közben elkészítjük a szilvamártást. A gyümölcsöket kimagozzuk, és szépen összevágjuk. Ezután ízlés szerinti mennyiségű cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel összefőzzük. Figyeljünk, hogy mikor elkészül, a szilva legyen még darabos, de legyen szaftja is. Ezt a mártást akár le is lehet turmixolni, ha valaki krémesebben szereti.

A diót durvára vágjuk, és elkeverjük a cukorral. Ha nincs diónk, bármilyen más olajos magot is használhatunk, ami éppen van otthon. Ha megkelt a tésztánk, a sertészsírt felmelegítjük, és egy nagy, lapos tepsibe öntjük. Erre öntjük ki a megkelt, habos tésztát. Egyenletesen elterítjük, majd megszórjuk a cukros dióval. Forró, 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Érdemes ezúttal alsó-felső sütést választani. Kb. 35 perc alatt lesz készen. Amíg sül, előkészítünk még egy nagy tepsit, amire ráteszünk egy rácsot. Erre csúsztatjuk ki a megsült süteményt, így a maradék zsír le tud csurogni az aljáról. Ezután egy sütőpapírral bélelt konyharuhára rakjuk, és óvatosan feltekerjük. Vigyázzunk, mert nagyon forró! Pár percig pihentetjük, majd még melegen tálaljuk. Nem baj, ha a külseje megreped, hiszen ropogósra sül, így nem olyan könnyű bánni vele, mint például egy piskótával.

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?