Citromos szelet

Gasztro

Citromos szelet

Borbás Marcsi receptje egy fantasztikus citromos szelethez

Hozzávalók:

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 14 dkg zsír
  • fél csomag sütőpor
  • 14 dkg porcukor
  • kb. 2 dl tejföl
  • csipetnyi só

  • A középső laphoz: 8 ek baracklekvár

Krém:

  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 citrom leve
  • 3 citrom reszelt héja

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd eldörzsöljük a hideg zsírral. Hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojást, majd annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk. Ha közben a massza nagyon ellágyulna, csomagoljuk be, tegyük hűtőbe egy negyed órára, úgy könnyebben tudunk vele dolgozni.

Ha elkészült a tésztánk, négy egyenlő részre osztjuk. Lisztezett felületen közepes tepsi méretűre nyújtjuk. Egy ilyen tepsi hátoldalát megkenjük zsírral, és beszórjuk liszttel. Ezen sütjük meg az első két lapot külön-külön. 180 fokos sütőben körülbelül tíz perc alatt készülnek el. Ne hagyjuk, hogy nagyon megpiruljanak a lapok, úgy lesz szép a sütemény, ha szép világosak maradnak. Ha elkészültünk, a harmadik lapot is kinyújtjuk, és a tepsi hátoldalára helyezzük. Megkenjük baracklekvárral, majd befedjük az utolsó tésztával, melyet igyekszünk azonos méretűre nyújtani, mint az előzőt. Szintén 180 fokos sütőbe rakjuk a tepsit. Ez az adag egy kicsit több ideig fog sülni, tizenöt perc letelte után nagyon figyeljünk, ezt se hagyjuk megpirulni.

Minden lapot rácsra rakunk hűlni, de óvatosan bánjunk velük, mert sülés után még törékenyek.

A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel és a cukorral, majd folytonos kevergetés mellett megfőzzük. Közben hozzáadjuk a citrom levét és a jókora adag citromhéjat is. Akkor van készen a krém, ha sűrű, pudingszerű az állaga, és már nem érezni benne a lisztes ízt. Ha ez megtörténik, akkor máris lehúzzuk a tűzről, és teljesen kihűtjük. Ezután a puha vajat kihabosítjuk, majd összekeverjük a citromos krémmel.

Ha minden készen áll, összeállítjuk a süteményt. A legelső lapot annak a tepsinek az aljába rakjuk, amelynek a hátoldalán megsütöttük. Erre jöhet az illatos citromkrém fele, melyre a lekváros lapokat helyezzük rá. Következhet a krém másik fele, majd pedig a negyedik lappal zárjuk a sort.

Végül frissen tartó fóliával lefedjük, és egy éjszakán át hagyjuk, hogy a lapok bepuhuljanak. Nem érdemes hűtőbe rakni, elég, ha hűvös helyen hagyjuk. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.

 

Már követem az oldalt

X