Citromos piskótatekercs-torta: friss nyári sütemény

Gasztro

Citromos piskótatekercs-torta: friss nyári sütemény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

A piskótához:

  • 8 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 8 ek finomliszt

A krémhez:

  • 3 dl tejszín
  • 3 ek porcukor
  • 3 dl mascarpone
  • 2 ek porcukor
  • 2-3 szem biocitrom

A díszítéshez áfonya

Tovább olvasok

Elkészítés:

Elsőként a piskótát készítjük el. A nyolc tojást habosra keverjük nyolc evőkanál cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a nyolc evőkanál lisztet is. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, légkeverésre. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ebben terítjük el a piskótatésztát. Ezután szép aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor törős lesz.

Míg sül, előkészítjük a tölteléket. A tejszínt jéghidegre behűtjük, majd krémes habot verünk belőle. Mikor már majdnem készen van, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot.

Közben a mascarponét kézzel kikeverjük két kanál porcukorral. Ízesítjük 2-3 biocitrom héjával és egy kevés lével, hogy savanykás, friss legyen. Ízlés szerint vaníliát is adhatunk hozzá. Végül a citromos mascarponekrémet elkeverjük a tejszínhabbal. Ezután hűtőben pihentetjük.

Az elkészült forró piskótáról minél hamarabb lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tiszta sütőpapír vagy egy illatmentes konyharuha segítségével máris felcsavarjuk a hosszabbik oldalától kezdve. Ha kihűlt, akkor óvatosan kitekerjük, és egyenletesen megkenjük a krémmel.  Egy keveset hagyjunk a krémből a tetejére is.

Ha elkészültünk, akkor vágjuk a megkent piskótalapot keresztben legalább három részre. Az első adagot feltekerjük, majd a talpára állítjuk, és egy tortatálra helyezzük. A második tekercset úgy tesszük köré, hogy folytatjuk az előzőt. Ugyanígy járunk el a harmadik résszel is. Ha elkészültünk, a tetejére halmozzuk a maradék krémet, és gazdagon megszórjuk áfonyával.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X