Hozzávalók
A piskótához:
- 8 db tojás
- 8 ek cukor
- 8 ek finomliszt
A krémhez:
- 3 dl tejszín
- 3 ek porcukor
- 3 dl mascarpone
- 2 ek porcukor
- 2-3 szem biocitrom
A díszítéshez áfonya
Elkészítés
Elsőként a piskótát készítjük el. A nyolc tojást habosra keverjük nyolc evőkanál cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a nyolc evőkanál lisztet is. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, légkeverésre. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ebben terítjük el a piskótatésztát. Ezután szép aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor törős lesz.
Míg sül, előkészítjük a tölteléket. A tejszínt jéghidegre behűtjük, majd krémes habot verünk belőle. Mikor már majdnem készen van, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot.
Közben a mascarponét kézzel kikeverjük két kanál porcukorral. Ízesítjük 2-3 biocitrom héjával és egy kevés lével, hogy savanykás, friss legyen. Ízlés szerint vaníliát is adhatunk hozzá. Végül a citromos mascarponekrémet elkeverjük a tejszínhabbal. Ezután hűtőben pihentetjük.
Az elkészült forró piskótáról minél hamarabb lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tiszta sütőpapír vagy egy illatmentes konyharuha segítségével máris felcsavarjuk a hosszabbik oldalától kezdve. Ha kihűlt, akkor óvatosan kitekerjük, és egyenletesen megkenjük a krémmel. Egy keveset hagyjunk a krémből a tetejére is.
Ha elkészültünk, akkor vágjuk a megkent piskótalapot keresztben legalább három részre. Az első adagot feltekerjük, majd a talpára állítjuk, és egy tortatálra helyezzük. A második tekercset úgy tesszük köré, hogy folytatjuk az előzőt. Ugyanígy járunk el a harmadik résszel is. Ha elkészültünk, a tetejére halmozzuk a maradék krémet, és gazdagon megszórjuk áfonyával.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: