Gasztro

Cimetkrofni

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 6 tojás
  • csipetnyi só
  • 6 dl tejföl
  • 5 dkg élesztő
  • 2 kanál cukor
  • 10 dkg vaj
  • a hintéshez fahéjas porcukor

Elkészítés: 

A tejfölben 2 kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez, majd a tojások sárgájával tésztát dagasztunk belőle. A tésztát kinyújtjuk, majd megkenjük a puha vaj egyharmadával. Ezután következik a tészta hajtogatása.

A kinyújtott tésztát hosszában középig behajtjuk jobbról és balról is, majd ezt félbe hajtjuk. Hagyjuk 20 percig pihenni. Újra nyújtjuk, és a második darab vajjal megkenjük, majd újra hajtjuk a tésztánkat az előbb leírtak szerint. Ismét pihentetjük 20 percig. Harmadszorra ismét nyújtjuk, vajjal megkenjük, hajtjuk, és ismét 20 percig pihentetjük.

Ezt követően kisujjnyi vastagságra nyújtjuk, kockára vágjuk, a krofni sütőformára hajtjuk, majd fehér babapertlivel rákötjük tésztánkat, és bő, forró zsírban rózsaszínre sütjük. Még forrón fahéjas porcukorba mártogatjuk.

Ajánljuk még:

Ha ledobnál pár kilót: fehérjedús finomságok, amikkel sikerülhet!

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő” – mi pedig bátran ehetünk jókat, ha tudjuk, mivel őrizhetjük meg karcsúságunkat. Szinte minden alakreform-szakértő hangsúlyozza, hogy a titok az étrend összeállításában rejlik: több fehérje és zöldség, de kevesebb szénhidrát lehet a kiegyensúlyozott, mégis laktató táplálkozás kulcsa. Összegyűjtöttük a legjobb fehérjedús fogásokat, hogy farsang idején se kelljen lemondanunk az ínyenc lakomákról úgy, hogy mégse kelljen folyton a mérleget figyelni.