Gasztro

Chililekvár

Kerülhet aztán húsos ételekbe, quesadillába de erősebbek - vékony rétegben! - egy szendvicsben is kipróbálhatja. 

Hozzávalók:

  • 3, 6 kg érett jalapeno és serráno paprika
  • 1 dl borecet
  • 1/2 kg cukor
  • 1 evőkanál pektin

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, a szárukat levágjuk, félbevágjuk és megfőzzük. Amikor már megpuhultak, kivesszük a főzővízből és átpasszírozzuk. Ekkor 3 kg sűrítményt kapunk, amit egy fazékban vagy lábosban felteszünk főni, ahogyan tennénk bármilyen lekvárral. Mikor már forr, hozzáadunk 35 dkg cukrot és a borecetet. Folyamatosan keverjük, és megvárjuk, amíg a cukor elolvad.

A maradék cukorban elkeverjük a pektint, és lassan beleszórjuk a paprikasűrítménybe, miközben állandóan keverjük. Hagyjuk egyet rottyanni, majd levesszük a tűzről, és csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt. Miután lezártuk a befőttes üvegek tetejét, pár percre fejre állítjuk. Nem kell dunsztolni, miután kihűltek az üvegek, máris rakhatjuk a spájzba vagy a kamrába. 

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.