Chililekvár

Gasztro

Chililekvár

Kerülhet aztán húsos ételekbe, quesadillába de erősebbek - vékony rétegben! - egy szendvicsben is kipróbálhatja. 

Hozzávalók:

  • 3, 6 kg érett jalapeno és serráno paprika
  • 1 dl borecet
  • 1/2 kg cukor
  • 1 evőkanál pektin

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, a szárukat levágjuk, félbevágjuk és megfőzzük. Amikor már megpuhultak, kivesszük a főzővízből és átpasszírozzuk. Ekkor 3 kg sűrítményt kapunk, amit egy fazékban vagy lábosban felteszünk főni, ahogyan tennénk bármilyen lekvárral. Mikor már forr, hozzáadunk 35 dkg cukrot és a borecetet. Folyamatosan keverjük, és megvárjuk, amíg a cukor elolvad.

A maradék cukorban elkeverjük a pektint, és lassan beleszórjuk a paprikasűrítménybe, miközben állandóan keverjük. Hagyjuk egyet rottyanni, majd levesszük a tűzről, és csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt. Miután lezártuk a befőttes üvegek tetejét, pár percre fejre állítjuk. Nem kell dunsztolni, miután kihűltek az üvegek, máris rakhatjuk a spájzba vagy a kamrába. 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X