Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,2 kg liszt,
- 7 tojássárgája
- kis pohár tejföl
- 1 kk só
- 1 ek porcukor
- 3 közepes nagyságú citrom leve
- 2 ek 10%-os ecet, szódavíz
A kenőanyaghoz:
- 1 kg préselt zsír, 20 dkg vaj
- 3 ek 10%-os ecet
- 50 dkg liszt
A töltelékhez:
- túró
- rizs
- dió
- szilvalekvár
Elkészítés:
A tészta alapanyagaiból közepes keménységű tésztát gyúrunk. Fél órát letakarva, hideg helyen pihentetjük.
Ezidő alatt elkészítjük a kenőanyagot, melyhez a hozzávalókat habosra kavarjuk, majd kilenc részre osztjuk. A pihentetés után a tésztát három részre vágjuk, egyenként elnyújtjuk 6-7 mm vastagságúra, a kilencfelé osztott kenőanyagból egy adagot rákenünk az első lapra, majd összehajtjuk. 1-2 órát hideg helyen pihentetjük, majd újra elnyújtjuk.
Egy levél tésztát háromszor nyújtunk el és kenünk le, egy-egy adag kenőanyaggal.
Mind a három levelet ezzel a módszerrel nyújtjuk készre. Egy levelet 6-7 mm vastagságúra nyújtunk, 10×10 cm-es kockákra vágjuk. A kockák közepére kerül a töltelék, és a kocka négy sarkát összefogjuk a töltelék felett. Tepsibe, kemencébe vagy a sütőbe rakjuk, 180 °C-on, 20-25 perc alatt kisütjük.
A kisült tésztát hűlni hagyjuk, majd megszórjuk vaníliás porcukorral.
Ajánljuk még: