Böszörményi lakodalmi béles

Gasztro

Böszörményi lakodalmi béles

Elegáns sütemény, amivel megéri dolgozni

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1,2 kg liszt,
  • 7 tojássárgája
  • kis pohár tejföl
  • 1 kk só
  • 1 ek porcukor
  • 3 közepes nagyságú citrom leve
  • 2 ek 10%-os ecet, szódavíz

A kenőanyaghoz:

  • 1 kg préselt zsír, 20 dkg vaj
  • 3 ek 10%-os ecet
  • 50 dkg liszt

A töltelékhez:

  • túró
  • rizs
  • dió
  • szilvalekvár

Elkészítés:

A tészta alapanyagaiból közepes keménységű tésztát gyúrunk. Fél órát letakarva, hideg helyen pihentetjük.

Ezidő alatt elkészítjük a kenőanyagot, melyhez a hozzávalókat habosra kavarjuk, majd kilenc részre osztjuk. A pihentetés után a tésztát három részre vágjuk, egyenként elnyújtjuk 6-7 mm vastagságúra, a kilencfelé osztott kenőanyagból egy adagot rákenünk az első lapra, majd összehajtjuk. 1-2 órát hideg helyen pihentetjük, majd újra elnyújtjuk.

Egy levél tésztát háromszor nyújtunk el és kenünk le, egy-egy adag kenőanyaggal.

Mind a három levelet ezzel a módszerrel nyújtjuk készre. Egy levelet 6-7 mm vastagságúra nyújtunk, 10×10 cm-es kockákra vágjuk. A kockák közepére kerül a töltelék, és a kocka négy sarkát összefogjuk a töltelék felett. Tepsibe, kemencébe vagy a sütőbe rakjuk, 180 °C-on, 20-25 perc alatt kisütjük.

A kisült tésztát hűlni hagyjuk, majd megszórjuk vaníliás porcukorral.

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.