Hozzávalók
Az alaphoz:
- 2 fej fehérhagyma
- 2 ek. napraforgóolaj
- 2 db kápia paprika
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 2-3 db babérlevél
- 1 ek. fűszerpaprika
- 2 dl száraz vörösbor
- só
A főzéshez:
- 1 kg bivalyfartő
- 2 db sárgarépa
- ¼ fej zeller
- 1 szál angolzeller
- 1 fehérrépa
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 tk. fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
A tálaláshoz:
- 50 dkg főtt burgonya
- 2 szál blansírozott citromsárga répa
- 1 szál blansírozott sárgarépa
- 1 tojásból csipetke
- paprikamagolaj
Elkészítés
Az alaphoz a hagymát felvágjuk, majd az olajon ledinszteljük. Közben sózzuk. A paprikákat feldaraboljuk, majd kevés olajon forró serpenyőben megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a hagymához, majd az egészet megszórjuk a fűszerpaprikával. Belerakjuk a babérlevelet, és az egészet felöntjük vörösborral. Belerakjuk a paradicsomot, majd sűrűre visszaforraljuk. Ezután felöntjük kevés vízzel, majd újra visszaforraljuk. Ezt a műveletet addig végezzük, míg a kápia meg nem puhul. Ekkor leturmixoljuk a levet, átpasszírozzuk, és visszarakjuk a tűzre. Adunk még hozzá egy kis fűszerpaprikát, majd felhúzzuk vízzel. Ekkor meg is sózzuk.
A húst felszeleteljük, majd forró serpenyőben kevés zsiradékon körbepirítjuk. Falatnyi darabokra vágjuk, majd a leveshez adjuk. Ekkor jöhetnek bele a zöldségek és a petrezselyem is. Ezeket a zöldségeket nem vágjuk fel, egyben hagyjuk, hogy ki tudjuk majd venni. Körülbelül másfél órát főzzük, hogy a hús tökéletesen megfőjön.
Közben a tálaláshoz szükséges zöldségeket falatnyi darabokra vágjuk, majd forró vízben blansírozzuk. A burgonyát megfőzzük, majd cikkekre vágjuk. Végül ezeket is átpirítjuk serpenyőben.
Ha elkészültünk, és szép sűrűre főtt az étel, kiszedjük az egyben hagyott zöldségeket, majd tálaljuk a gulyást a blansírozott, pirított zöldségekkel és egy kis csipetkével. Paprikamagolajjal is meglocsoljuk.
Ajánljuk még: