Gasztro

Bivalygulyás

Majoros Zsolt receptje

 

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 2 fej fehérhagyma
  • 2 ek. napraforgóolaj
  • 2 db kápia paprika
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 2 dl száraz vörösbor

A főzéshez:

  • 1 kg bivalyfartő
  • 2 db sárgarépa
  • ¼ fej zeller
  • 1 szál angolzeller
  • 1 fehérrépa
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem

A tálaláshoz:

  • 50 dkg főtt burgonya
  • 2 szál blansírozott citromsárga répa
  • 1 szál blansírozott sárgarépa
  • 1 tojásból csipetke
  • paprikamagolaj

Elkészítés 

Az alaphoz a hagymát felvágjuk, majd az olajon ledinszteljük. Közben sózzuk.  A paprikákat feldaraboljuk, majd kevés olajon forró serpenyőben megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a hagymához, majd az egészet megszórjuk a fűszerpaprikával. Belerakjuk a babérlevelet, és az egészet felöntjük vörösborral. Belerakjuk a paradicsomot, majd sűrűre visszaforraljuk. Ezután felöntjük kevés vízzel, majd újra visszaforraljuk. Ezt a műveletet addig végezzük, míg a kápia meg nem puhul. Ekkor leturmixoljuk a levet, átpasszírozzuk, és visszarakjuk a tűzre. Adunk még hozzá egy kis fűszerpaprikát, majd felhúzzuk vízzel. Ekkor meg is sózzuk.

 A húst felszeleteljük, majd forró serpenyőben kevés zsiradékon körbepirítjuk. Falatnyi darabokra vágjuk, majd a leveshez adjuk. Ekkor jöhetnek bele a zöldségek és a petrezselyem is. Ezeket a zöldségeket nem vágjuk fel, egyben hagyjuk, hogy ki tudjuk majd venni. Körülbelül másfél órát főzzük, hogy a hús tökéletesen megfőjön.

Közben a tálaláshoz szükséges zöldségeket falatnyi darabokra vágjuk, majd forró vízben blansírozzuk. A burgonyát megfőzzük, majd cikkekre vágjuk. Végül ezeket is átpirítjuk serpenyőben.

Ha elkészültünk, és szép sűrűre főtt az étel, kiszedjük az egyben hagyott zöldségeket, majd tálaljuk a gulyást a blansírozott, pirított zöldségekkel és egy kis csipetkével. Paprikamagolajjal is meglocsoljuk.

Ajánljuk még:

„Már csak mi maradtunk mézeskalácsosok Debrecenben” – a Radics Mézes műhelyben Radics Zoltánnal beszélgettünk

Alig tíz évre rá, hogy 2014-ben a debreceni mézeskalácsosság bekerült a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei értéktárba, már csak egyetlen működő mézeskalácsos műhelyt találunk Debrecenben. A híres debreceni mézes tányért ma már csak Radics Zoltán fiatal mézeskalács készítő mester készíti, aki édesapjától, Radics Lászlótól tanulta a mesterséget. Vajon képes lesz fennmaradni ez a több száz éves hagyomány? Mi kell ahhoz, hogy megőrizzük? A szaktudás és a rengeteg munka bizonyosan nem elegendő hozzá – ez derült ki Radics Zoltánnál tett látogatásunk alkalmával is.