Békebeli Dopsatorta

Gasztro

Békebeli Dopsatorta

A receptet Kalászné Piroskától kaptuk, aki az egy.hu születésnapi receptpályázatára küldte. Ahogy írta: ez egy fantasztikus ősi családi recept, amit még édesapám hagyott rám, de most nagy-nagy szeretettel megosztok mindenkivel! Az benne a jó, hogy egy olyan alaprecept, amiből készíthetünk csokitortát, gyümölcsös csokitortát, de még fatörzstortát is!

Hozzávalók (egy 24 cm-es tortaformához):

  • 30 dkg porcukor
  • 5 tojás
  • 6 kanál kávé
  • 4 kanál víz
  • 20 dkg finomliszt
  • 12 dkg darált dió
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 2 csomag csokipuding
  • fél liter tej
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg kakaó

Elkészítés:

A tésztához 30 dkg porcukrot kikeverünk 5 tojássárgájával, majd lassan hozzáadunk 6 kanál kávét, 4 kanál vizet, 20 dkg lisztet, 12 dkg darált diót, 1 csomag sütőport és a legvégén az 5 tojás habját is finoman hozzákeverjük.

Kivajazott, kilisztezett tortaformában 60 percig 160 fokon sütjük.

Alap csokis krém:

1 csésze tejben a pudingokat elkeverjük, a maradék tejet felforraljuk és megfőzzük a pudingot. A forró pudingot egy hidegvizes tálban kevergetve kihűtjük. A vajat kikeverjük a porcukorral és a kihűlt a pudingot lassan adagolva hozzákeverjük, majd a végén az átszitált kakaót is hozzáadjuk.

A kihűlt tortát 3 részre vágjuk és megtöltjük a krémmel. Díszítés dióval vagy mandulával.

A család kedvenc tortáját azonban tovább lehet variálni: díszíthetjük málnával vagy eperrel is. Ha keményebb krémet szeretnénk, akkor lehet a fenti krémet 3 pudinggal és 7,5 dl tejjel csinálni, ha sötétebb krémet szeretnénk, akkor több kakaóval, de lehet egyik felét vaníliás pudinggal a másikat csokipudinggal!

 
Kalászné Piroska

Az egy.hu születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.


 
 

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.