Báránygulyás nokedlivel, sült gombákkal

Gasztro

Báránygulyás nokedlivel, sült gombákkal

Fantasztikus őszi egytálétel!

Hozzávalók (8 főre)

  • 1 kg vegyes bárányhús (lapocka, csülök, hasaalja)
  • 3 liter alaplé (kb. 1 kg vegyes báránycsontból mi is megfőzhetjük, kevés húsleveszöldséggel, szemes borssal. A csontokat előzőleg érdemes 200 fokos sütőben megpirítani)
  • 5 dkg kiváló minőségű fűszerpaprika, lehetőleg házi
  • 2-3 szép répa
  • 3-4 burgonya
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg vegyes, erdei gomba
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 3 ek só
  • 3 babér
  • 1 ek köménymag

A nokedli:

  • 2 tojás
  • 2 kanál tejföl
  • 2 csipet só
  • annyi liszt, amennyit felvesz, hogy kellemesen lágy nokedlitészta legyen belőle
Tovább olvasok

Elkészítés

A zsírt tegyük egy fazékba és adjuk hozzá a szemes köményt. Addig melegítsük, míg a kömény kipattog, csak ekkor tegyük bele az apró kockára vágott hagymát, kicsit később a fokhagymát és a babért is. A paprikát vágjuk apró kockára, a paradicsomot hámozzuk meg, majd ezeket is adjuk hozzá a hagymához.

A 2×2 cm-esre vágott húst ebben a pörköltszaftban főzzük majdnem teljesen puhára, a fűszerpaprikát csak ekkor tegyük bele, hogy ne főzzük hosszasan, fölöslegesen. Ha a paprika színe kioldódott, dobjuk a fazékba a kockára vágott zöldségeket és öntsük fel az alaplével, lassú tűzön forraljuk fel, állítsuk be az ízét, majd szaggassuk bele a nokedlit is.

A végén a gombát kevés olajban pirítsuk meg, dobjunk hozzá egy darabka vajat, sózzuk, borsozzuk és tálaláskor szórjuk az ételre.

Forrón tálaljuk.

Bár az ételben van nokedli, egy karéj ropogós, puha bélű kenyér azért legyen kéznél tunkolni…