Hozzávalók
- 1 BBQ csülök
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk nádcukor
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 kk őrölt koriander
- 1 kk őrölt római kömény
- 1 csipet fahéj
- 2-3 szál sárgarépa
- 2-3 szál fehérrépa
- ¼ zellergumó
- 1 dl füstölt lé
- só, bors
- 20 dkg vörösbab
- chili ízlés szerint
Elkészítés
Elsőként a csülköt készítjük elő. Ha van BBQ sütőnk, akkor abban sütjük meg, ha nincs, akkor pedig füstölt csülköt használunk, amit gőzös sütőben puhára sütünk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, hogy karamellizálódjon. Kicsivel később hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymát is.
Közben a zöldségeket vékony hasábokra vágjuk. Ezeket is a hagymához adjuk, és átpirítjuk. A paradicsompüré is jöhet ilyenkor már hozzá, annak is jót tesz, ha megpirul. Mielőtt vízzel és füstölt lével felöntjük, fűszerezzük a korianderrel és a római köménnyel. Azokat is rövid ideig pirítjuk. Ezután felöntjük a folyadékkal, sózzuk, és hagyjuk főni.
Ha megfőttek a zöldségek, a csülköt falatnyi darabokra vágjuk, és a leveshez adjuk. A sós vízben előfőzött babot a végén adjuk hozzá, és rövid idő múlva le is kapcsoljuk alatta a tüzet. A végén még egy csipet fahéjat is adunk hozzá. Csípős paprikával tálaljuk.
Ajánljuk még: