Hozzávalók
- 1,5 kg császárszalonna egyben
- mangalicazsír
- nagy szemű só
- pehelysó
- ecet
- 1 fej fokhagyma
Elkészítés
A császárt egy kizsírozott sütőedénybe tesszük úgy, hogy a bőre legyen felül. A bőrét befedjük nagy szemű sóval, majd öntünk a hús alá 1 dl vizet, szórunk köré néhány gerezd fokhagymát, majd lefedjük, és magas hőmérsékleten elkezdjük sütni. 200 ºC felett is lehet a sütőnk hőfoka. 30-40 percig hagyjuk így, majd állítsuk 190 ºC-ra a hőmérsékletet, és további 1,5 órát süssük. Így a szalonna szépen megpuhul.
Ekkor következik a praktika, melytől a bőre habos és ropogós lesz. Kivesszük a sütőből, levesszük róla a fedést, majd eltávolítjuk a bőrről a nagy szemű sót. Ezután vékonyan megkenjük ecettel, majd meghintjük pehelysóval. Visszatesszük a sütőbe, és még fél órát sütjük 190 ºC-on, de ekkor már nem fedjük le. Így elkészítve a bőre fantasztikusan ropogós, a belseje pedig puha és szaftos lesz.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: