Az igazi sült császár

Gasztro

Az igazi sült császár

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1,5 kg császárszalonna egyben
  • mangalicazsír
  • nagy szemű só
  • pehelysó
  • ecet
  • 1 fej fokhagyma

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A császárt egy kizsírozott sütőedénybe tesszük úgy, hogy a bőre legyen felül. A bőrét befedjük nagy szemű sóval, majd öntünk a hús alá 1 dl vizet, szórunk köré néhány gerezd fokhagymát, majd lefedjük, és magas hőmérsékleten elkezdjük sütni. 200 ºC felett is lehet a sütőnk hőfoka. 30-40 percig hagyjuk így, majd állítsuk 190 ºC-ra a hőmérsékletet, és további 1,5 órát süssük. Így a szalonna szépen megpuhul.

Ekkor következik a praktika, melytől a bőre habos és ropogós lesz. Kivesszük a sütőből, levesszük róla a fedést, majd eltávolítjuk a bőrről a nagy szemű sót. Ezután vékonyan megkenjük ecettel, majd meghintjük pehelysóval. Visszatesszük a sütőbe, és még fél órát sütjük 190 ºC-on, de ekkor már nem fedjük le. Így elkészítve a bőre fantasztikusan ropogós, a belseje pedig puha és szaftos lesz.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!