Marcipános almadzsem
Hozzávalók
- 2 kg alma
- 1 citrom
- 10 dkg marcipánmassza
- 60 dkg cukor
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az almák magházát és hibás részeit kivágjuk, meghámozni nem szükséges. Káposztareszelőn lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a vékonyan lereszelt, sárga héját. Lassan felforraljuk. Beleszórjuk a cukrot, és szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor hozzáadjuk az apró darabokra tördelt marcipánmasszát is. Botmixerrel pépesítjük, azután a tűzre visszatéve 5-6 percen át rotyogtatjuk. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, esetleg a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk és az üvegeket gondosan lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk hűlni.
Alma aszalt gyümölcsökkel
Hozzávalók
- 1 kg alma
- 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs
- 20 dkg nagy szemű mazsola
- 20 dkg diákcsemege
- 20 dkg barnacukor
- 1 citrom
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az almát megtisztítjuk, finomra reszeljük. Citromlével meglocsoljuk. Befőzőlábosba tesszük, és lassú tűzön felforraljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöt, a barna cukrot, a mazsolát, a diákcsemegét és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Kisebb üvegekbe töltjük, esetleg a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk és gondosan lezárjuk.
Ajánljuk még: