Az alma átváltozása: hullott gyümölcsből prémium csemege

Gasztro

Az alma átváltozása: hullott gyümölcsből prémium csemege

A lekvár, az barack vagy szilva, esetleg eper, de almából jóval kevesebb helyen készül lekvár. Ahol egyetlen szem gyümölcs sem mehet kárba, ott azonban készül akár a hullott, vagy a nap perzselte almákból befőtt, püré, aszalvány vagy lekvár. Ez utóbbihoz szeretném ajánlani két olyan receptemet, amelyek mindig nagy sikert aratnak! Ilyenkor kiválogatom a félretett, legmutatósabb befőttesüvegeket is, hiszen ezekből ajándékba is készülnek, jó előre gondolva a téli ünnepekre!

Marcipános almadzsem

Hozzávalók

  • 2 kg alma
  • 1 citrom
  • 10 dkg marcipánmassza
  • 60 dkg cukor

 

Tovább olvasok

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

Az almák magházát és hibás részeit kivágjuk, meghámozni nem szükséges. Káposztareszelőn lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a vékonyan lereszelt, sárga héját. Lassan felforraljuk. Beleszórjuk a cukrot, és szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor hozzáadjuk az apró darabokra tördelt marcipánmasszát is. Botmixerrel pépesítjük, azután a tűzre visszatéve 5-6 percen át rotyogtatjuk. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, esetleg a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk és az üvegeket gondosan lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk hűlni.

Alma aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók

  • 1 kg alma
  • 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs
  • 20 dkg nagy szemű mazsola
  • 20 dkg diákcsemege
  • 20 dkg barnacukor
  • 1 citrom

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Az almát megtisztítjuk, finomra reszeljük. Citromlével meglocsoljuk. Befőzőlábosba tesszük, és lassú tűzön felforraljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöt, a barna cukrot, a mazsolát, a diákcsemegét és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Kisebb üvegekbe töltjük, esetleg a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk és gondosan lezárjuk.