Az alma átváltozása: hullott gyümölcsből prémium csemege

Gasztro

Az alma átváltozása: hullott gyümölcsből prémium csemege

A lekvár, az barack vagy szilva, esetleg eper, de almából jóval kevesebb helyen készül lekvár. Ahol egyetlen szem gyümölcs sem mehet kárba, ott azonban készül akár a hullott, vagy a nap perzselte almákból befőtt, püré, aszalvány vagy lekvár. Ez utóbbihoz szeretném ajánlani két olyan receptemet, amelyek mindig nagy sikert aratnak! Ilyenkor kiválogatom a félretett, legmutatósabb befőttesüvegeket is, hiszen ezekből ajándékba is készülnek, jó előre gondolva a téli ünnepekre!

Marcipános almadzsem

Hozzávalók

  • 2 kg alma
  • 1 citrom
  • 10 dkg marcipánmassza
  • 60 dkg cukor

 

Tovább olvasok

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

Az almák magházát és hibás részeit kivágjuk, meghámozni nem szükséges. Káposztareszelőn lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a vékonyan lereszelt, sárga héját. Lassan felforraljuk. Beleszórjuk a cukrot, és szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor hozzáadjuk az apró darabokra tördelt marcipánmasszát is. Botmixerrel pépesítjük, azután a tűzre visszatéve 5-6 percen át rotyogtatjuk. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, esetleg a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk és az üvegeket gondosan lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk hűlni.

Alma aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók

  • 1 kg alma
  • 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs
  • 20 dkg nagy szemű mazsola
  • 20 dkg diákcsemege
  • 20 dkg barnacukor
  • 1 citrom

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

Az almát megtisztítjuk, finomra reszeljük. Citromlével meglocsoljuk. Befőzőlábosba tesszük, és lassú tűzön felforraljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöt, a barna cukrot, a mazsolát, a diákcsemegét és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Kisebb üvegekbe töltjük, esetleg a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk és gondosan lezárjuk.

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.