Ánizsos teasütemény

Gasztro

Ánizsos teasütemény

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 15 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1 ek ánizsmag
  • 1 marék mazsola

A forma előkészítéséhez:

  • 1 ek sertészsír
  • 1 ek ánizsmag

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A cukrot két egész tojással és két sárgájával együtt gyönyörű habosra keverjük. Akkor jó, ha vaníliaszínben pompázik, és könnyű, krémes állagot vesz fel. Közben az ánizsmagokat mozsárban megtörjük. Az ánizs nagyon intenzív és egyben megosztó fűszer, ezért óvatosan adagoljuk hozzá a tésztához. Ha nagy rajongói vagyunk, tehetünk bele többet is, de ha először kóstolunk ilyen süteményt, akkor csak módjával adagoljuk. A megtört magokat elkeverjük a liszttel és a sütőporral, majd óvatosan hozzáadjuk a kihabosított tojáshoz. Ekkor tesszük bele a mazsolát. Nyugodtan rakhatunk bele másféle aszalt gyümölcsöt, de akár egy marék vágott diót vagy mandulát is. A két megmaradt tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd azt is a tésztához adjuk. A hab egyharmadával fellazítjuk a keveréket, a maradékot pedig óvatosan hozzáforgatjuk. 

A sütéshez sertészsírral kikenünk egy kenyérsütő formát, vagy egy mélyebb őzgerincet, majd megszórjuk ánizsmaggal. Így öntjük bele a tésztát. 

200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A színe legyen szép aranybarna. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy tökéletesen átsült-e. Vékony szeletekre vágva, forró tea mellé tálaljuk.

Marcsi ezt a süteményt így készítette el: