Hozzávalók
- 1 kg édes alma
- 10 dkg rizs
- só
- 10 dkg mazsola
- 1 citrom
- 6 zselatinlap
Elkészítés
Az almát megtisztítjuk, két maréknyit apró kockára vágunk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, kevés citromlével ízesítjük, és 2-3 percig főzzük. A megmosott rizst kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. Az almakockákat leszűrjük, félretesszük. Az főzőlébe beletesszük a többi almát, akár a héjakat is, a mazsolát, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, pépesítjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Az almás-mazsolás pépből kimérünk 600 ml-t, és a kinyomkodott zselatint a még meleg pépben simára elkeverjük. Hozzáadjuk a rizst, a puha almakockákat, egybeforgatjuk.
Elkészült az alapdesszert, ami akár melegen, akár kihűlve fogyasztható is. Belesimíthatjuk egy vízzel kiöblített formába, ha kihűlt, kiborítva lehet belőle ünnepi torta. Ez esetben tehetünk az aljára vékony almaszeleteket csinosan elrendezve, hogy jól mutasson. Nemrégiben egy első születésnapra készítettem ilyen „tortát”, hogy babának-anyukának is bátran fogyasztható legyen.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ha kihűlt a massza, vizes kézzel gombócokká formálhatjuk, amelyeket finomra őrölt dióban, mákban vagy kókuszreszelékben meghempergetünk.
Ha pohár desszertként kínáljuk, akkor a zselatin nem is kell bele.
Ízesíthetjük kedvünk szerint vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A rizs megfőzhetjük bármilyen növényi tejben is, az arányok hasonlóak.
Gondoljunk erre a receptre úgy, mint egy alap, amit számtalan variációban valósíthatunk meg, ha mindenfélétől mentes finomságra vágyunk!
Ajánljuk még: