Almás pite

Gasztro

Almás pite

Rosenstein Tímea receptje

Hozzávalók

Tészta:

  • 250 g liszt
  • 125 g jéghideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 6-7 db alma
  • cukor ízlés szerint
  • fahéj ízlés szerint

A kenéshez:  1 db tojás

Elkészítés

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, majd összegyúrjuk a felkockázott jéghideg vajjal. Közben a tojást is hozzáadjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne tudjon megolvadni. Ha összeállt a tésztánk, és már nincsenek benne nagy vajdarabok, akkor becsomagoljuk, és hűtőben pihentetjük kb. 1 órán át.

A tölteléket előző nap elkészítjük. Almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ezután azonnal hűtőbe rakjuk. Csak a betöltés előtt cukrozzuk és ízesítjük fahéjjal. Ha így járunk el, nem ereszt levet az alma, és nem kell kicsavarni.

Ha közvetlenül töltés előtt reszeljük le az almát, akkor szórjuk meg két-három kanál cukorral, rövid ideig hagyjuk állni, majd csavarjuk ki a levét, hogy ne áztassa el a tésztát.

Ha a tésztánk megpihent, akkor kétfelé osztjuk. Kicsivel több tésztát hagyjunk meg a tetejére, mint amiből az alját készítjük. A kisebbik részt egyenletesen kinyújtjuk. Akkora legyen, hogy a szélei túllógjanak kicsit a forma szélén. Ha elértük a megfelelő méretet, hajtsuk először félbe, majd még egyszer félbe a tésztát, és emeljük be a formába. Ezután hajtogassuk szét, és nyomkodjuk bele óvatosan a forma éleibe is. Ezután a túllógó részeket vágjuk le egy késsel.

Végül készítsük el a tetejére a kívánt mintát, és miután színültig megtöltöttük az almával a piténket, helyezzük rá a tetejére szánt rácsot, vagy egyéb mintázatot. Ezt kenjük le felvert tojással.

Végül 180 fokon kb. 40 perc alatt süssük aranybarnára a pitét.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.