Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg Magyar vaj
- kb 2,5 dl Magyar Tej
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 25 dkg Magyar Rögös Túró
- ½ citrom héja
- 3 ek cukor (ízlés szerint)
- 2 doboz vaníliás Magyar Túródesszert
- 15 dkg áfonya
A tetejére:
- 2 ek Magyar Tej
- 2 marék vágott mandula
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt egy kanál cukorral felfuttatjuk kevés tejben. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat, illetve a felfutott élesztőt. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ha a tészta már összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk a tésztát, míg a felülete el nem kezd hólyagosodni, és teljesen ki nem simul. Ekkor letakarjuk, és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót ízesítjük a cukorral és a citrom héjával, majd elkeverjük a túródesszerttel. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk, és egyenként kinyújtjuk őket kör alakúra. Nem kell nagyon vékonyra elnyújtani. Ezután megkenjük a tészta közepét az ízesített túróval, majd megszórjuk friss áfonyával. A tésztát négy oldalról ráhajtjuk a töltelékre. Nem baj, ha a közepén marad egy kis rés, annál csinosabb lesz. Ezután a megtöltött tészták felületét megkenjük tejjel, és megszórjuk vágott mandulával. 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük őket.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.