Áfonyás-túrós lepény

Gasztro

Áfonyás-túrós lepény

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg Magyar vaj
  • kb 2,5 dl Magyar Tej
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor 

A töltelékhez:

  • 25 dkg Magyar Rögös Túró
  • ½ citrom héja
  • 3 ek cukor (ízlés szerint)
  • 2 doboz vaníliás Magyar Túródesszert
  • 15 dkg áfonya 

A tetejére:

  • 2 ek Magyar Tej
  • 2 marék vágott mandula

 

Tovább olvasok
afonyas-turos-lepeny-recept-borbas-marcsi

 

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt egy kanál cukorral felfuttatjuk kevés tejben. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat, illetve a felfutott élesztőt. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ha a tészta már összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk a tésztát, míg a felülete el nem kezd hólyagosodni, és teljesen ki nem simul. Ekkor letakarjuk, és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.

afonyas-turos-lepeny-recept-borbas-marcsi

 

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót ízesítjük a cukorral és a citrom héjával, majd elkeverjük a túródesszerttel. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk, és egyenként kinyújtjuk őket kör alakúra. Nem kell nagyon vékonyra elnyújtani. Ezután megkenjük a tészta közepét az ízesített túróval, majd megszórjuk friss áfonyával. A tésztát négy oldalról ráhajtjuk a töltelékre. Nem baj, ha a közepén marad egy kis rés, annál csinosabb lesz. Ezután a megtöltött tészták felületét megkenjük tejjel, és megszórjuk vágott mandulával. 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük őket.

 A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.