A retek is lehet menő – új színben a saláta-palettán

Gasztro

A retek is lehet menő – új színben a saláta-palettán

A retket legtöbbször nyersen fogyasztjuk. A besózott, kinyomkodott, tökmagolajjal megöntözött, esetleg gorombára tört tökmaggal megszórt reteksaláta egyenesen az egyik legfinomabb téli saláta mifelénk. Ám távol-keleti barátaim tanácsára kipróbáltam a retket főzve is, mert ők úgy tartják, ami a földben nő, azt meg kell főzni. Ha csak 1 percig is, de mindenképpen érje a lobogó víz ereje. Igazuk volt, mert a retek ebben a formában más arcát mutatta meg – mosolyra derít. Érdemes kipróbálni, és ha ízlett, felvenni a hideg évszak saláta-palettájára.

Mesés reteksaláta

Hozzávalók

  • 50 dkg fekete retek
  • 1 lilahagyma
  • 1 cékla
  • kakukkfű
  • 2 evőkanál borecet
  • 1 kiskanál cukor

Pikáns reteksaláta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A fekete retket alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd karalábévájóval kis gömböket vágunk belőle. Akinek nincs kedve hozzá, kockára is vághatja, de a gömböcskék szebben mutatnak. Forrásban lévő sós vízben, lefedve 4-5 percig főzzük. Eközben a lilahagymát és a céklát megtisztítjuk, felszeleteljük, sóval és köménnyel meghintjük. Ha levet engedett, megnyomkodjuk, hogy minél puhábba legyen, majd ecettel, cukorral ízesítjük és hozzáadjuk a főtt retekdarabokat és a kakukkfüvet. A retek főzőlevéből annyit öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Lefedjük, és legalább fél napon át érleljük. Tálalás előtt, ha szükséges, utána ízesítjük.

Póréhagymás reteksaláta

Hozzávalók

  • 40 dkg fekete retek
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 karcsú póré
  • 1-2 kanál rizsecet
  • 1-2 kiskanál szezámolaj
  • snidling vagy korianderzöld

Póréhagymás reteksaláta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A retket gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és forrásban lévő sós vízben 1 percig főzzük, majd leszűrjük. A répát is felcsíkozzuk, a pórét felkarikázzuk, majd a retekkel összeforgatjuk, megsózzuk. Fél órán át állni hagyjuk, majd rizsecettel és szezámolajjal ízesítjük. Finomra vágott snidlinggel vagy korianderzölddel megszórva kínáljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho