Mesés reteksaláta
Hozzávalók
- 50 dkg fekete retek
- só
- 1 lilahagyma
- 1 cékla
- kakukkfű
- 2 evőkanál borecet
- 1 kiskanál cukor
Pikáns reteksaláta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A fekete retket alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd karalábévájóval kis gömböket vágunk belőle. Akinek nincs kedve hozzá, kockára is vághatja, de a gömböcskék szebben mutatnak. Forrásban lévő sós vízben, lefedve 4-5 percig főzzük. Eközben a lilahagymát és a céklát megtisztítjuk, felszeleteljük, sóval és köménnyel meghintjük. Ha levet engedett, megnyomkodjuk, hogy minél puhábba legyen, majd ecettel, cukorral ízesítjük és hozzáadjuk a főtt retekdarabokat és a kakukkfüvet. A retek főzőlevéből annyit öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Lefedjük, és legalább fél napon át érleljük. Tálalás előtt, ha szükséges, utána ízesítjük.
Póréhagymás reteksaláta
Hozzávalók
- 40 dkg fekete retek
- 1 szál sárgarépa
- 1 karcsú póré
- só
- 1-2 kanál rizsecet
- 1-2 kiskanál szezámolaj
- snidling vagy korianderzöld
Póréhagymás reteksaláta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A retket gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és forrásban lévő sós vízben 1 percig főzzük, majd leszűrjük. A répát is felcsíkozzuk, a pórét felkarikázzuk, majd a retekkel összeforgatjuk, megsózzuk. Fél órán át állni hagyjuk, majd rizsecettel és szezámolajjal ízesítjük. Finomra vágott snidlinggel vagy korianderzölddel megszórva kínáljuk.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: