A menta másik arca

Gasztro

A menta másik arca

Nálunk ilyenkor is hűsítő, kellemes illat lengi be a patakpartot, ahol vadon nő a vízimenta. A fűszerkert árnyas sarkában, jókedvűen virágzik a borsmenta, a fodormenta. Nagy melegben jólesik a mentás limonádé, gyűjthetjük a leveleket télire, teának, készülhet mentával koktél és likőr. A menta minden fajtája fogyasztható, fedezzük föl az árnyalatnyi ízbéli különbségeket köztük. Aromás, jellegzetes ízű levelei, virágai desszertekben, salátákban, fűszervajban, mártásokban mutatják meg a menta másik arcát. Íme, öt ötlet, hogyan legyen méltó helye a mentának a konyhában.

Mentás vaj roston sültekhez

Ehhez 8 dkg vajat elkeverünk 10-12 db apróra vágott mentalevéllel, 1 evőkanál citromlével és kevés sóval. Hengerré formázzuk, és fóliába csomagolva behűtjük. Az elkészült roston sült vagy grillezett hússzeletre teszünk egy-egy szeletet az aromás vajból.

Mentás vaj grillezéshez – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tovább olvasok

Mentás joghurt

3 dl görög joghurthoz adjunk egy kisebb maréknyi friss, egészen finomra aprított mentalevelet és csipetnyi sót. Alaposan hűtsük be. Meleg napokon remek kísérője grillezett zöldségeknek, húsételeknek, vagy mindenféle nassolni-ropogtatni valónak.

Mentás sütemények – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Mentás-mázas sütemények

A mentás sütimázhoz 2 tojásfehérje szükséges, amihez 2 evőkanálnyi mentalikőrt adunk. Apránként porcukrot szitálunk bele, nagyjából 10-15 dkg-ot, annyit, hogy tejföl sűrűségű masszává váljon. Rácsorgatjuk a süteményekre, friss- vagy kandírozott mentalevelekkel díszítjük és hagyjuk megdermedni.

Mentafagylalt

Hozzávalók

  • 2 dl fehérbor
  • 15 dkg cukor
  • 2 marék friss mentalevél
  • 2 tojásfehérje

Mentafagylalt – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A mentaleveleket a száráról lecsipkedjük és finomra vágjuk. A cukorral együtt a borban felforraljuk és lefedve hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, és egy jól záródó edényben a fagyasztóba tesszük. Ha kezd dermedni, belekeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét, és további 2-3 órán át fagyasztjuk, közben néhányszor megkeverjük. Mentalevélkékkel díszítve kínáljuk.

Fehércsokoládé-krém mentavirággal

Hozzávalók

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 2 tojás
  • 8-10 mentavirág
  • maréknyi mentalevél
  • 4 dl natúr almalé
  • 1 kiskanál zselatin

Fehércsokoládékrém mentavirággal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A mentaleveleket apróra vágjuk és az almaléhez adjuk. Fél órán át áztatjuk, majd a kevés vízben feloldott zselatinnal együtt folyamatosan kevergetve felmelegítjük, azután leszűrve üvegpoharakba töltjük és megdermesztjük.

A fehér csokoládét apróra tördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk. A tűzrő1 levéve folyékony csokoládéhoz hozzákeverjük a tojássárgákat és a száráról lecsípett mentavirágokat. Végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk és a habos krémet a megdermedt mentás zselére öntjük. Mentalevélkékkel és virágokkal díszítve, behűtve kínáljuk ezt a hűsítő, ünnepi desszertet.

Nyitóképünk: Báránygombóc mentás joghurttal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.