Mentás vaj roston sültekhez
Ehhez 8 dkg vajat elkeverünk 10-12 db apróra vágott mentalevéllel, 1 evőkanál citromlével és kevés sóval. Hengerré formázzuk, és fóliába csomagolva behűtjük. Az elkészült roston sült vagy grillezett hússzeletre teszünk egy-egy szeletet az aromás vajból.
Mentás vaj grillezéshez – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Mentás joghurt
3 dl görög joghurthoz adjunk egy kisebb maréknyi friss, egészen finomra aprított mentalevelet és csipetnyi sót. Alaposan hűtsük be. Meleg napokon remek kísérője grillezett zöldségeknek, húsételeknek, vagy mindenféle nassolni-ropogtatni valónak.
Mentás sütemények – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Mentás-mázas sütemények
A mentás sütimázhoz 2 tojásfehérje szükséges, amihez 2 evőkanálnyi mentalikőrt adunk. Apránként porcukrot szitálunk bele, nagyjából 10-15 dkg-ot, annyit, hogy tejföl sűrűségű masszává váljon. Rácsorgatjuk a süteményekre, friss- vagy kandírozott mentalevelekkel díszítjük és hagyjuk megdermedni.
Mentafagylalt
Hozzávalók
- 2 dl fehérbor
- 15 dkg cukor
- 2 marék friss mentalevél
- 2 tojásfehérje
Mentafagylalt – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A mentaleveleket a száráról lecsipkedjük és finomra vágjuk. A cukorral együtt a borban felforraljuk és lefedve hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, és egy jól záródó edényben a fagyasztóba tesszük. Ha kezd dermedni, belekeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét, és további 2-3 órán át fagyasztjuk, közben néhányszor megkeverjük. Mentalevélkékkel díszítve kínáljuk.
Fehércsokoládé-krém mentavirággal
Hozzávalók
- 10 dkg fehér csokoládé
- 2 tojás
- 8-10 mentavirág
- maréknyi mentalevél
- 4 dl natúr almalé
- 1 kiskanál zselatin
Fehércsokoládékrém mentavirággal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A mentaleveleket apróra vágjuk és az almaléhez adjuk. Fél órán át áztatjuk, majd a kevés vízben feloldott zselatinnal együtt folyamatosan kevergetve felmelegítjük, azután leszűrve üvegpoharakba töltjük és megdermesztjük.
A fehér csokoládét apróra tördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk. A tűzrő1 levéve folyékony csokoládéhoz hozzákeverjük a tojássárgákat és a száráról lecsípett mentavirágokat. Végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk és a habos krémet a megdermedt mentás zselére öntjük. Mentalevélkékkel és virágokkal díszítve, behűtve kínáljuk ezt a hűsítő, ünnepi desszertet.
Nyitóképünk: Báránygombóc mentás joghurttal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: