A menta másik arca

Gasztro

A menta másik arca

Nálunk ilyenkor is hűsítő, kellemes illat lengi be a patakpartot, ahol vadon nő a vízimenta. A fűszerkert árnyas sarkában, jókedvűen virágzik a borsmenta, a fodormenta. Nagy melegben jólesik a mentás limonádé, gyűjthetjük a leveleket télire, teának, készülhet mentával koktél és likőr. A menta minden fajtája fogyasztható, fedezzük föl az árnyalatnyi ízbéli különbségeket köztük. Aromás, jellegzetes ízű levelei, virágai desszertekben, salátákban, fűszervajban, mártásokban mutatják meg a menta másik arcát. Íme, öt ötlet, hogyan legyen méltó helye a mentának a konyhában!

Mentás vaj roston sültekhez

Ehhez 8 dkg vajat elkeverünk 10-12 db apróra vágott mentalevéllel, 1 evőkanál citromlével és kevés sóval. Hengerré formázzuk, és fóliába csomagolva behűtjük. Az elkészült roston sült vagy grillezett hússzeletre teszünk egy-egy szeletet az aromás vajból.

Mentás vaj grillezéshez – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tovább olvasok

Mentás joghurt

3 dl görög joghurthoz adjunk egy kisebb maréknyi friss, egészen finomra aprított mentalevelet és csipetnyi sót. Alaposan hűtsük be. Meleg napokon remek kísérője grillezett zöldségeknek, húsételeknek, vagy mindenféle nassolni-ropogtatni valónak.

Mentás sütemények – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Mentás-mázas sütemények

A mentás sütimázhoz 2 tojásfehérje szükséges, amihez 2 evőkanálnyi mentalikőrt adunk. Apránként porcukrot szitálunk bele, nagyjából 10-15 dkg-ot, annyit, hogy tejföl sűrűségű masszává váljon. Rácsorgatjuk a süteményekre, friss- vagy kandírozott mentalevelekkel díszítjük és hagyjuk megdermedni.

Mentafagylalt

Hozzávalók

  • 2 dl fehérbor
  • 15 dkg cukor
  • 2 marék friss mentalevél
  • 2 tojásfehérje

Mentafagylalt – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A mentaleveleket a száráról lecsipkedjük és finomra vágjuk. A cukorral együtt a borban felforraljuk és lefedve hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, és egy jól záródó edényben a fagyasztóba tesszük. Ha kezd dermedni, belekeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét, és további 2-3 órán át fagyasztjuk, közben néhányszor megkeverjük. Mentalevélkékkel díszítve kínáljuk.

Fehércsokoládé-krém mentavirággal

Hozzávalók

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 2 tojás
  • 8-10 mentavirág
  • maréknyi mentalevél
  • 4 dl natúr almalé
  • 1 kiskanál zselatin

Fehércsokoládékrém mentavirággal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A mentaleveleket apróra vágjuk és az almaléhez adjuk. Fél órán át áztatjuk, majd a kevés vízben feloldott zselatinnal együtt folyamatosan kevergetve felmelegítjük, azután leszűrve üvegpoharakba töltjük és megdermesztjük.

A fehér csokoládét apróra tördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk. A tűzrő1 levéve folyékony csokoládéhoz hozzákeverjük a tojássárgákat és a száráról lecsípett mentavirágokat. Végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk és a habos krémet a megdermedt mentás zselére öntjük. Mentalevélkékkel és virágokkal díszítve, behűtve kínáljuk ezt a hűsítő, ünnepi desszertet.

Nyitóképünk: Báránygombóc mentás joghurttal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.