Gasztro

A gyönyörű töltött tök

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (2 személyre):

  • 1 db mini sütőtök
  • olívaolaj

Töltelék:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2-3 szál újhagyma
  • 2 szál paszternák
  • 1 szem narancs
  • 1,5 dl zsíros tejszín
  • 30 dkg csirkemell
  • só, frissen őrölt bors
  • egy pici friss gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma

 

  • A tetejére: 5 dkg kemény sajt

 

Elkészítés:

A sütőtök tetejét levágjuk, a magházat egy kanál segítségével eltávolítjuk, kívül-belül besózzuk, és egy kicsi olívaolajat is öntünk rá. 200 fokon 20 percig elősütjük teljesen puhára.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az újhagymát feldaraboljuk, a paszternákot egészen vékonyra szeleteljük.

Forró serpenyőben a zöldségeket elkezdjük pirítani egy kevés olívaolajon. A csirkemellet felkockázzuk, majd ezt is a serpenyőbe tesszük. Alaposan átforgatjuk, majd hagyjuk, hogy piruljon. Teljesen készre főzzük a tölteléket is. Ízesítjük frissen őrölt borssal, sóval, egy gerezd fokhagymával, reszelt gyömbérrel. Ha minden puha, jöhet hozzá a tejszín, a narancs héja és egy kevés a levéből is. Ezután befedjük a ragut, és beforraljuk.

Ha elkészült a tök, beletesszük a tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, és pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. 

 

Ajánljuk még:

Ha ledobnál pár kilót: fehérjedús finomságok, amikkel sikerülhet!

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő” – mi pedig bátran ehetünk jókat, ha tudjuk, mivel őrizhetjük meg karcsúságunkat. Szinte minden alakreform-szakértő hangsúlyozza, hogy a titok az étrend összeállításában rejlik: több fehérje és zöldség, de kevesebb szénhidrát lehet a kiegyensúlyozott, mégis laktató táplálkozás kulcsa. Összegyűjtöttük a legjobb fehérjedús fogásokat, hogy farsang idején se kelljen lemondanunk az ínyenc lakomákról úgy, hogy mégse kelljen folyton a mérleget figyelni.