Fahéjas birsleves
Hozzávalók
- 40 dkg birsalma vagy birskörte
- 10 dkg cukor
- 3 dl joghurt
- 3 dl almalé 1
- kiskanál fahéj
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A birset megtisztítjuk, feldaraboljuk, tűzálló tálba tesszük. Forró sütőben addig sütjük, míg megpuhul. A többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük, és habosra turmixoljuk. Melegen és hidegen is remek leves.
Chilis-birsalmás sertéskaraj
Hozzávalók
- 60 dkg sovány sertéskaraj
- só
- 2 nagyobb birsalma
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál curry
- 1 dl száraz fehérbor
- 5-6 chilipaprika
- 1 púpozott evőkanál cukor
- fél kiskanál őrölt kömény 1
- csokor petrezselyem
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A húst felkockázzuk és a megolvasztott vajon fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a szintén kockára vágott birsalmát, a magjaitól megszabadított chilipaprikát. Felöntjük a borral ás kb. 4 dl vízzel, sóval, curryvel, cukorral, köménnyel ízesítjük és nagy lángon, folyamatosan kevergetve 10-15 percig főzzük. Ha a hús és a birs is megpuhult, liszttel meghintjük, még egyszer átforraljuk. Finomra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Birs sütve
Hozzávalók
- 2 szép birsalma
- 2 evőkanál citromlé
- 4 dkg vaj
- 4 evőkanál vörösbor
- 2 evőkanál ribizlilekvár
- 2 evőkanál porcukor
- 5 dkg durvára vágott pisztácia
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A birsalmát megtisztítjuk, félbevágjuk, a magházat kimetsszük. Citromlével ízesített, forrásban lévő vízben 1 percig előfőzzük, lecsepegtetjük. Egy kisebb tűzálló tálat kivajazunk. Két fél birset meghagyunk, a többit vékony cikkekre vágva elterítjük a tál alján. Ráborítjuk a fél birseket és a vörösborral elkevert lekvárral meglocsoljuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Ekkor rászórjuk a porcukrot, a durvára vagdalt pisztáciát és további 6-8 percre visszatesszük a sütőbe. Azon melegében kínáljuk.
Nyitókép: Pixabay / LoggaWiggler
Ajánljuk még: