A birsalmasajton túl is van világ

Gasztro

A birsalmasajton túl is van világ

Birs-bőségben nem csak a dióval gazdagon megrakott birsalmasajtra gondolhatunk. Ha a kamrában már sorakoznak a birsbefőttek, felcímkéztünk jó néhány üveg birslekvárt, jusson eszünkbe, hogy a birs más szerepet is kaphat. Lehet sós, lehet csípős, egybekelhet hússal, keleti fűszerekkel, válhat levessé, sülhet desszertté. Különleges zamata az őszi, sőt, a téli konyha gyümölcsparádéjában érvényesül igazán.

Fahéjas birsleves

Hozzávalók

  • 40 dkg birsalma vagy birskörte
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl joghurt
  • 3 dl almalé 1
  • kiskanál fahéj

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A birset megtisztítjuk, feldaraboljuk, tűzálló tálba tesszük. Forró sütőben addig sütjük, míg megpuhul. A többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük, és habosra turmixoljuk. Melegen és hidegen is remek leves.

Chilis-birsalmás sertéskaraj

Hozzávalók

  • 60 dkg sovány sertéskaraj
  • 2 nagyobb birsalma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál curry
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5-6 chilipaprika
  • 1 púpozott evőkanál cukor
  • fél kiskanál őrölt kömény 1
  • csokor petrezselyem

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A húst felkockázzuk és a megolvasztott vajon fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a szintén kockára vágott birsalmát, a magjaitól megszabadított chilipaprikát. Felöntjük a borral ás kb. 4 dl vízzel, sóval, curryvel, cukorral, köménnyel ízesítjük és nagy lángon, folyamatosan kevergetve 10-15 percig főzzük.  Ha a hús és a birs is megpuhult, liszttel meghintjük, még egyszer átforraljuk.  Finomra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Birs sütve

Hozzávalók

  • 2 szép birsalma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 4 dkg vaj
  • 4 evőkanál vörösbor
  • 2 evőkanál ribizlilekvár
  • 2 evőkanál porcukor
  • 5 dkg durvára vágott pisztácia

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A birsalmát megtisztítjuk, félbevágjuk, a magházat kimetsszük. Citromlével ízesített, forrásban lévő vízben 1 percig előfőzzük, lecsepegtetjük. Egy kisebb tűzálló tálat kivajazunk. Két fél birset meghagyunk, a többit vékony cikkekre vágva elterítjük a tál alján. Ráborítjuk a fél birseket és a vörösborral elkevert lekvárral meglocsoljuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Ekkor rászórjuk a porcukrot, a durvára vagdalt pisztáciát és további 6-8 percre visszatesszük a sütőbe. Azon melegében kínáljuk.

Nyitókép: Pixabay / LoggaWiggler

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.