4 kávés sütemény – ne csak idd, edd is!

Gasztro

4 kávés sütemény – ne csak idd, edd is!

Kávéimádóknak mindig jólesik egy kávés sütemény. Az íz-élmény egy jó eszpresszó mellé vagy egy tejeskávé társaságában is tökéletes, de a kávés süti feldob minden szürke délutánt! Akit túlzottan felpörget a koffein, koffeinmentes kávéval is elkészítheti a kipróbált recepteket!

Kávélikőrös roppanós

Hozzávalók:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg kukoricapehely

a töltelékhez:

  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg méz
  • 1 dl tejszín
  • 1 dkg vaj
  • 2 kiskanál neszkávé
  • 2 evőkanál kávélikőr
  • 10 dkg csokoládé-kávészem
kaves-sutemenyek-recept

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk. Beletördeljük a csokoládét, és lassú tűzön addig kevergetjük, míg teljesen egynemű masszává nem olvad össze. Hozzáadjuk az előzőleg összemorzsolt kukoricapelyhet, és jól összedolgozzuk. A masszát vízzel kiöblített kisebb kávéscsészékbe vagy apró, öblös formákba nyomkodjuk, és behűtjük.

A krémhez a cukrot megnedvesítjük, és egy kislábosban kevergetve addig főzzük, míg szálat húz. Ekkor a tűzről levesszük, a többi hozzávalót beletesszük, majd a tűzre visszatéve, szorgalmasan kevergetve sűrűre főzzük. A krémet langyosra hűtjük, majd a már megdermedt kis kosárkákba kanalazzuk. Néhány csokoládé-kávészemet pottyantunk bele, és legalább fél órán át dermesztjük. 

A formácskákat egy pillanatra forró vízbe merítve a kis tortákat kiborítjuk, és tortapapírral borított tálon szervírozzuk. Frissen élvezhető legjobban, de ha másnapra a krém kicsit megkeményedik is, a csokoládés burkolat könnyedsége kárpótol!

Kávékrémes kosárka

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi só

a töltelékhez: 

  • 3 dl hosszú kávé
  • 1 dl tej
  • 1 dl rum
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 kiskanál zselatin
  • 1 dl tejszín

a tetejére:

  • kókuszreszelék
  • csokoládé-kávészemek
kaves-sutemenyek-recept

 

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a többi tésztához valóval összegyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, legalább egy órán át pihentetjük. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, korongokat szúrunk ki belőle és kis kosárka-formákat bélelünk ki vele. Tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőbe tolva, 180 fokon 8-9 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Eközben elkészítjük a krémet: a pudingport a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a kávét, a rumot, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belecsorgatjuk a beáztatott, felolvasztott zselatint, és hűlni hagyjuk. Amikor már langyos, a habbá vert tejszínt beleforgatjuk. A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a tésztakosárkákat megtöltjük vele. Kókuszreszelékkel megszórjuk, és díszítésül egy-egy csokoládé-kávészemet biggyesztünk a tetejére.

 

Csíkos-kávés kocka

Hozzávalók:

  • 6 tojásból sütött, (vagy készen vásárolt) négyzet alakú piskóta lap
  • 2 dl hosszúkávé
  • fél dl Drambuie (mézes-fűszeres whisky-likőr)
  • 20 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál méz
  • 3 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfix
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 20-24 db töltött ostyarúd (roletti)
kaves-sutemenyek-recept

 

Elkészítés:

A piskótát lapjában három részre vágjuk. A mascarponét a mézzel simára eldolgozzuk, majd a habbá vert 1 dl tejszínt is hozzáadjuk. Egy piskótalapot a tortás tálra fektetünk, rákenjük a krém harmadrészét. Rátesszük a következő piskótalapot, s bőven megöntözzük a likőrrel elkevert kávéval. Erre újra krém, majd a harmadik szintén megöntözött piskóta kerül. A maradék krémet a tetejére simítjuk, majd az ostyarudakat egy-egy csöppnyi krémmel a torta oldalára ragasztjuk.

A többi tejszínt a vaníliás cukorral meg a habfixszel felverjük, s csillagcsöves nyomózsákba töltve kidíszítjük vele a süti tetejét. A tetejére kakaóport szitálunk és legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Négyzetes darabokra vágva kínáljuk!

Kapucsínós muffin bögrésen

Hozzávalók:

  • 2 bögre finomliszt
  • 3 kiskanál sütőpor
  • fél bögre barnacukor
  • fél bögre tejszín
  • 1 tojás
  • 1 bögre erős feketekávé

a tetejére:

  • vaníliás porcukor
  • csokoládé-kávészemek
kaves-sutemenyek-recept

 

Elkészítés:

Ehhez a süteményhez egy 3 dl űrtartalmú bögrét használjunk mércének! A lisztet, a sütőport és a barnacukrot egy mély tálba szitáljuk, lazán összekeverjük, a közepébe egy mélyedést készítünk. Egy másik edényben a tojást a tejszínnel kikeverjük, hozzáadjuk a feketekávét, majd az egészet a lisztes keverékhez csorgatjuk, miközben szüntelenül keverjük. Az egynemű masszát a muffinsütő mélyedéseibe helyezett papírkosárkákba kanalazzuk, és előmelegített sütőbe tesszük.

180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral és egy-egy szem csokoládé-kávészemet biggyesztünk rá díszítésnek.

Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.