Kávélikőrös roppanós
Hozzávalók:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 15 dkg vaj
- 20 dkg kukoricapehely
a töltelékhez:
- 10 dkg cukor
- 4 dkg méz
- 1 dl tejszín
- 1 dkg vaj
- 2 kiskanál neszkávé
- 2 evőkanál kávélikőr
- 10 dkg csokoládé-kávészem
![kaves-sutemenyek-recept](/data/articles/113/1139/article-113958/K_v_s_s_tik_K_v_lik_r_s_roppan_s_fit_1060x10000.jpg?key=95fa4e305967fe4225656de6e8cb6f0d)
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk. Beletördeljük a csokoládét, és lassú tűzön addig kevergetjük, míg teljesen egynemű masszává nem olvad össze. Hozzáadjuk az előzőleg összemorzsolt kukoricapelyhet, és jól összedolgozzuk. A masszát vízzel kiöblített kisebb kávéscsészékbe vagy apró, öblös formákba nyomkodjuk, és behűtjük.
A krémhez a cukrot megnedvesítjük, és egy kislábosban kevergetve addig főzzük, míg szálat húz. Ekkor a tűzről levesszük, a többi hozzávalót beletesszük, majd a tűzre visszatéve, szorgalmasan kevergetve sűrűre főzzük. A krémet langyosra hűtjük, majd a már megdermedt kis kosárkákba kanalazzuk. Néhány csokoládé-kávészemet pottyantunk bele, és legalább fél órán át dermesztjük.
A formácskákat egy pillanatra forró vízbe merítve a kis tortákat kiborítjuk, és tortapapírral borított tálon szervírozzuk. Frissen élvezhető legjobban, de ha másnapra a krém kicsit megkeményedik is, a csokoládés burkolat könnyedsége kárpótol!
Kávékrémes kosárka
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- 3 dl hosszú kávé
- 1 dl tej
- 1 dl rum
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 kiskanál zselatin
- 1 dl tejszín
a tetejére:
- kókuszreszelék
- csokoládé-kávészemek
![kaves-sutemenyek-recept](/data/articles/113/1139/article-113958/K_v_s_s_tik_k_v_kr_mes_kos_rka_fit_1060x10000.jpg?key=b288085c287aed948dc6855ca3bab19f)
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a többi tésztához valóval összegyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, legalább egy órán át pihentetjük. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, korongokat szúrunk ki belőle és kis kosárka-formákat bélelünk ki vele. Tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőbe tolva, 180 fokon 8-9 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
Eközben elkészítjük a krémet: a pudingport a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a kávét, a rumot, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belecsorgatjuk a beáztatott, felolvasztott zselatint, és hűlni hagyjuk. Amikor már langyos, a habbá vert tejszínt beleforgatjuk. A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a tésztakosárkákat megtöltjük vele. Kókuszreszelékkel megszórjuk, és díszítésül egy-egy csokoládé-kávészemet biggyesztünk a tetejére.
Csíkos-kávés kocka
Hozzávalók:
- 6 tojásból sütött, (vagy készen vásárolt) négyzet alakú piskóta lap
- 2 dl hosszúkávé
- fél dl Drambuie (mézes-fűszeres whisky-likőr)
- 20 dkg mascarpone
- 2 evőkanál méz
- 3 dl tejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag habfix
- 1 evőkanál kakaópor
- 20-24 db töltött ostyarúd (roletti)
![kaves-sutemenyek-recept](/data/articles/113/1139/article-113958/K_v_s_s_tik_Cs_kos_k_v_s_kocka_fit_1060x10000.jpg?key=3c05bf78090f8938ac845ac449edda00)
Elkészítés:
A piskótát lapjában három részre vágjuk. A mascarponét a mézzel simára eldolgozzuk, majd a habbá vert 1 dl tejszínt is hozzáadjuk. Egy piskótalapot a tortás tálra fektetünk, rákenjük a krém harmadrészét. Rátesszük a következő piskótalapot, s bőven megöntözzük a likőrrel elkevert kávéval. Erre újra krém, majd a harmadik szintén megöntözött piskóta kerül. A maradék krémet a tetejére simítjuk, majd az ostyarudakat egy-egy csöppnyi krémmel a torta oldalára ragasztjuk.
A többi tejszínt a vaníliás cukorral meg a habfixszel felverjük, s csillagcsöves nyomózsákba töltve kidíszítjük vele a süti tetejét. A tetejére kakaóport szitálunk és legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Négyzetes darabokra vágva kínáljuk!
Kapucsínós muffin bögrésen
Hozzávalók:
- 2 bögre finomliszt
- 3 kiskanál sütőpor
- fél bögre barnacukor
- fél bögre tejszín
- 1 tojás
- 1 bögre erős feketekávé
a tetejére:
- vaníliás porcukor
- csokoládé-kávészemek
![kaves-sutemenyek-recept](/data/articles/113/1139/article-113958/K_v_s_s_tik_kapucs_n_s_muffin_fit_1060x10000.jpg?key=5fafa2b210845d46d00af7a0fa7df6e1)
Elkészítés:
Ehhez a süteményhez egy 3 dl űrtartalmú bögrét használjunk mércének! A lisztet, a sütőport és a barnacukrot egy mély tálba szitáljuk, lazán összekeverjük, a közepébe egy mélyedést készítünk. Egy másik edényben a tojást a tejszínnel kikeverjük, hozzáadjuk a feketekávét, majd az egészet a lisztes keverékhez csorgatjuk, miközben szüntelenül keverjük. Az egynemű masszát a muffinsütő mélyedéseibe helyezett papírkosárkákba kanalazzuk, és előmelegített sütőbe tesszük.
180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral és egy-egy szem csokoládé-kávészemet biggyesztünk rá díszítésnek.
Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: