Egyik legősibb fűszerünket a főszédelgés ellen is bevetették – a vadköményről
Olvasási idő: 3 perc

Egyik legősibb fűszerünket a főszédelgés ellen is bevetették – a vadköményről

A Lipari-szigetek (vagy „Éoli-szigetek”) egy vulkanikus szigetvilág a Tirrén-tengeren, Szicíliától északra. Innen származik a világhírű vadkömény szósz, aminek hozzávalói között olyan helyben termesztett finomságok szerepelnek, mint a paradicsom, a hagyma, a sárgarépa és természetesen a kihagyhatatlan olíva olaj. Egy kétségkívül egyedi aromájú finomság, aminek lelkét nem más, mint a vadkömény adja.

A vadkömény (Carum carvi L.) világ egyik legősibb fűszernövénye, amelyet a régészek szerint már az 5000 évvel ezelőtti leletekben is megtalálhatunk. A feljegyzések szerint a római katonák kenyerének kedvelt fűszere volt, az egyiptomi temetkezések során pedig a gonosz szellemek elűzésére használták. Később feltűnt a szerelmi bájitalok összetevőjeként is, végül a német és osztrák konyha egyik legtöbbet használt fűszere lett. De köményt használnak a Kümmel likőrbe, a ginbe és a snapszba is, és egyre többször tűnik fel a sajtos pulton is.

Nemcsak gasztronómiai vonatkozásairól ismert:

a vadkömény ugyanis egyike volt azoknak a gyógyhatású növényeknek, amelyeket az úgynevezett főszédelgés kezelésére ajánlottak.

„A főszédelgés esik abból gyakrabban, mikoron a gyenge gyomorból a sok gőzölgések, néha ugyan széllel vagy szellővel öszveelegyedett párák az agyvelőbe feltakarodnak, és ott azokat a spiritusokat, melyek által érzünk, mozgunk, magukkal öszvekeverik, és az agyvelőnek rejtekeiben vagy kamráiban együtt kerengenek. Innen vagyon, hogy olyankor a szemünkkel is nem látunk egyenesen, hanem minden forogni látszik előttünk” – olvashatjuk korabeli leírásában.

White flowering Caraway plant, or meridian fennel or Persian cum
Vadkömény virágja – Fotó: 123RF

Mint sok minden másról, erről a nyavalyáról is úgy tartották, hogy a megfelelő diétával gyógyítható, így egyebek mellett a vadkömény virágának porával fűszerezett pirítós készítését javasolták: „Piríts kenyeret, öntözd meg azt jó borral, hintsd meg vagy cukromnak vagy coriándromnak vagy vadköménynek vagy szerecsendió virágnak a porával, s úgy edd meg éhomra, minthogy ezek a porok e nyavalyában legjobbak.”

A vadkömény évszázadokon keresztül kísérte a paraszti kultúrát, mint a gyomor, a bélrendszer és a megfelelő emésztés támogatója. A magos kenyér közel sem a modern kor találmánya: már dédszüleink idejében is elterjedt volt a jobb emésztés érdekében sütött köményes kenyér fogyasztása, amihez sokan nem a kertben termesztett konyhakömény magját használták fel, hanem annak réteken termő, gazdagon gyűjthető változatait.

Köményes kenyér – Fotó: 123RF 

Ezt az ősi tudást a modern tudomány is elismerte: azóta számos pozitív élettani hatását sikerült bebizonyítani. „Kivonata emésztés-serkentő és görcsoldó, antiszeptikus hatású (pl. az Escherichia coli és Staphylococcus aureus ellen), szabadgyök-fogó képessége négyszerese a C-vitaminénak, vércukorszint-csökkentő és asztmaellenes, tejtermelést serkentő hatású, valamint egyes megfigyelések szerint a spontán abortuszt is gátolja” – olvashatjuk a kutatási beszámolókban

A vadköménynek nemcsak a magja, hanem gyökere is fogyasztható: a paszternákhoz hasonlóan tudjuk elkészíteni. Főzhetjük vagy párolhatjuk, így akár önmagában, teljes fogásként vagy köretként is felhasználhatjuk.

Fotó: 123RF 
Az augusztus a köménymag gyűjtésének ideális hónapja, ezért bátran kerekedjünk fel, és gyűjtsünk belőle egy üvegnyit!

Nemcsak a konyhában lesz hasznunkra, hanem a házi patikában is: a magokat beáztatva, leforrázva kiváló emésztést segítő teát készíthetünk.

Nyitókép: 123RF

Kapcsolódó tartalom
A bazsalikom ezer arca – van ánizsos, szegfűszeges, citrusos és karamellás fajta is
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. április 25

A bazsalikom ezer arca – van ánizsos, szegfűszeges, citrusos és karamellás fajta is

Az Indiából származó bazsalikomnak ízét és a színét tekintve is ezer arca van.