
A vadkömény (Carum carvi L.) világ egyik legősibb fűszernövénye, amelyet a régészek szerint már az 5000 évvel ezelőtti leletekben is megtalálhatunk. A feljegyzések szerint a római katonák kenyerének kedvelt fűszere volt, az egyiptomi temetkezések során pedig a gonosz szellemek elűzésére használták. Később feltűnt a szerelmi bájitalok összetevőjeként is, végül a német és osztrák konyha egyik legtöbbet használt fűszere lett. De köményt használnak a Kümmel likőrbe, a ginbe és a snapszba is, és egyre többször tűnik fel a sajtos pulton is.
Nemcsak gasztronómiai vonatkozásairól ismert:
a vadkömény ugyanis egyike volt azoknak a gyógyhatású növényeknek, amelyeket az úgynevezett főszédelgés kezelésére ajánlottak.
„A főszédelgés esik abból gyakrabban, mikoron a gyenge gyomorból a sok gőzölgések, néha ugyan széllel vagy szellővel öszveelegyedett párák az agyvelőbe feltakarodnak, és ott azokat a spiritusokat, melyek által érzünk, mozgunk, magukkal öszvekeverik, és az agyvelőnek rejtekeiben vagy kamráiban együtt kerengenek. Innen vagyon, hogy olyankor a szemünkkel is nem látunk egyenesen, hanem minden forogni látszik előttünk” – olvashatjuk korabeli leírásában.

Mint sok minden másról, erről a nyavalyáról is úgy tartották, hogy a megfelelő diétával gyógyítható, így egyebek mellett a vadkömény virágának porával fűszerezett pirítós készítését javasolták: „Piríts kenyeret, öntözd meg azt jó borral, hintsd meg vagy cukromnak vagy coriándromnak vagy vadköménynek vagy szerecsendió virágnak a porával, s úgy edd meg éhomra, minthogy ezek a porok e nyavalyában legjobbak.”
A vadkömény évszázadokon keresztül kísérte a paraszti kultúrát, mint a gyomor, a bélrendszer és a megfelelő emésztés támogatója. A magos kenyér közel sem a modern kor találmánya: már dédszüleink idejében is elterjedt volt a jobb emésztés érdekében sütött köményes kenyér fogyasztása, amihez sokan nem a kertben termesztett konyhakömény magját használták fel, hanem annak réteken termő, gazdagon gyűjthető változatait.

Ezt az ősi tudást a modern tudomány is elismerte: azóta számos pozitív élettani hatását sikerült bebizonyítani. „Kivonata emésztés-serkentő és görcsoldó, antiszeptikus hatású (pl. az Escherichia coli és Staphylococcus aureus ellen), szabadgyök-fogó képessége négyszerese a C-vitaminénak, vércukorszint-csökkentő és asztmaellenes, tejtermelést serkentő hatású, valamint egyes megfigyelések szerint a spontán abortuszt is gátolja” – olvashatjuk a kutatási beszámolókban.
A vadköménynek nemcsak a magja, hanem gyökere is fogyasztható: a paszternákhoz hasonlóan tudjuk elkészíteni. Főzhetjük vagy párolhatjuk, így akár önmagában, teljes fogásként vagy köretként is felhasználhatjuk.

Az augusztus a köménymag gyűjtésének ideális hónapja, ezért bátran kerekedjünk fel, és gyűjtsünk belőle egy üvegnyit!
Nemcsak a konyhában lesz hasznunkra, hanem a házi patikában is: a magokat beáztatva, leforrázva kiváló emésztést segítő teát készíthetünk.
Nyitókép: 123RF
