Éltető kert

Artériáink „védőszentje”: a karalábé

Antocianin: így hívják azt a vegyületet, amely a karalábéban is megtalálható, és erős antioxidánsként védi az érfalakat az oxidációs hatásoktól. Az antocián ugyanakkor vízoldékony, kék növényi festékanyag: az elnevezés az anthosz (virág) és küanosz (kék) görög szavak összetételéből keletkezett. A karalábé azonban „nem csak ennyit tud”: C- és B-vitaminokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú zöldségfélénk, remek forrása a béta-karotinnak, a flavonoidoknak és a gyulladáscsökkentő hatású fenolos vegyületeknek. Magas káliumtartalmával pedig szívünk egészségének egyik természetes őre, vérnyomáscsökkentő diétába is hatékonyan beépíthetjük. Vegetáriánusok, diétázók és cukorbetegek számára egyaránt kincsesbánya, de nagyböjtben igazán sokféleképpen gazdálkodhatunk vele a konyhában.

A karalábé (Brassica oleracea var. gongylodes) a káposztafélék családjába tartozó, észak-európai eredetű zöldség, amelyet elsősorban megvastagodott, gumószerű száráért termesztenek. Ez a sokoldalú növény világszerte népszerű, de különösen Közép-Európában, így Magyarországon is kedvelt alapanyag.

A karalábé eredetileg a vadkáposzta nemesítésével jött létre, hasonlóan más káposztafélékhez, mint a brokkoli vagy a kelkáposzta. Neve a német „Kohlrabi” szóból származik, ami a kohl (káposzta) és rabi (répa) szavak összetétele.

Plinius, a híres római író és természettudós már az első században említést tett egy „torzsájában megvastagodott” káposztafajtáról, ami valószínűleg nem más volt, mint a karalábé. És bár már Plinius idejében is ismerték, a karalábé igazi népszerűségre a XVI. század végére tett szert, amikor Nyugat-Európa és a Földközi-tenger vidékén a kertekben széles körben elkezdték termeszteni és fogyasztani, főként germán területeken.

Fotó: 123RF 

A karalábé legjellegzetesebb része a föld felett növekvő, gumószerűen megvastagodott szára, amely lehet zöld, lila vagy fehéres színű. A növény tetején levélrozetta található, melynek levelei is fogyaszthatók. A leggyakoribb fajták:

  • zöld karalábé: ez a legelterjedtebb, világoszöld színű, enyhe ízű
  • lila karalábé: bőre lilás színű, húsa fehér, íze intenzívebb
  • korai és kései fajták: méretükben, érési idejükben különböznek

Fotó: Pixabay / PublicDomainPictures

Termesztése

A karalábé viszonylag könnyen termeszthető zöldség, amely hűvösebb időjárást kedvel. Tavasszal és ősszel is ültethető, gyorsan fejlődik, így már 50-70 nap után betakarítható. Házi kertekben is népszerű, mivel kis helyen is jól terem, és viszonylag ellenálló a kártevőkkel szemben. Kifejezetten ajánlott magyar fajták a szentesi korai kék és a szentesi fehér – ha palántázni szeretnénk, márciusban el is vethetjük a magokat.

A karalábé optimális fejlődése szorosan függ a talaj minőségétől és szerkezetétől. Ahhoz, hogy a gyökérrendszer megfelelő tápanyaghoz jusson, fontos odafigyelni a termőföld felső rétegének gazdagságára. A laza, félkötött, humuszban gazdag talaj biztosítja a szükséges feltételeket a növény egészséges növekedéséhez. Túlzottan agyagos, homokos vagy köves talajban nem fog megfelelően fejlődni.

Nitrogéndús talajtrágyázásra és érett komposztra is szüksége van. Lehetőleg napos helyre ültessük, kétarasznyi sor- és tőtávolságra, majd gondoskodjunk a növények alapos megöntözéséről.

Ajánlott csalánleves öntözővízzel locsolni. A csalánlé kettős előnye, hogy tápoldatként, valamint a gomba- és baktériumellenes biokertészeti szerként is hatékony.

Fotó: Pixabay / Gianluca

Variációk karalábéra

A karalábé rendkívül sokoldalú zöldség, amely számos módon elkészíthető:

  • nyersen: frissen meghámozva, vékonyra szeletelve salátákban vagy önálló snackként fogyasztható, különösen a fiatal, zsenge példányok;
  • főzve: levesekbe, főzelékekbe kiváló alapanyag – a magyar konyha hagyományos karalábéfőzeléke méltán népszerű étel;
  • párolva: köretként vagy zöldségkeverékek részeként is kiváló;
  • sütve: a sütőben pirítva karamellizálódik, így különleges ízt kap;
  • töltve: a nagyobb példányokat ki lehet vájni, és különféle – húsos, rizses, gombás, bármilyen zöldséges, sajtos – töltelékekkel megtölteni.

 

Magyarországon a karalábé a hagyományos konyha része, különösen a főzelékek között kapott fontos szerepet. Közép-Európa más országaiban is népszerű, különösen Németországban, Ausztriában és Csehországban. Az utóbbi években világszerte egyre nagyobb figyelmet kap, ahogy az emberek felfedezik sokoldalúságát és egészségügyi előnyeit.

Mutatunk néhány klasszikus receptet a világkonyhából:

Magyar karalábéfőzelék

Magyarország egyik klasszikus étele, amelyben a fiatal karalábét kockára vágjuk, hagymás rántással sűrítjük, tejföllel gazdagítjuk, és gyakran főtt vagy rántott hússal tálaljuk. A főzelék enyhén édeskés íze jól harmonizál a tejföl vagy tejszín savanykás ízével.

Bécsi karalábékrémleves – Kohlrabi-Cremesuppe

Az osztrák konyha népszerű levese, amelyben a karalábét hagymával és burgonyával főzik, majd tejszínnel dúsítva krémesítik. Gyakran pirított zsemlekockákkal és friss petrezselyemmel tálalják.

Német Kohlrabi-Schnitzel

A hagyományos bécsi szelet vegetáriánus alternatívája: vékonyra szeletelt karalábét paníroznak liszt, tojás és zsemlemorzsa keverékében, majd olajban kisütik. Citrommal és petrezselymes burgonyával tálalják, de különböző salátákkal is kiválóan fogyasztható. Például uborkasalátával:

Koreai Kohlrabi Kimchi

A hagyományos koreai erjesztett étel karalábé változata, amelyben a vékonyra szeletelt vagy felkockázott karalábét sóval, csilipaprikával, gyömbérrel, fokhagymával és halszósszal keverik, majd erjesztik. Pikáns íze miatt kedvelt köret.

Kínai pároltt karalábé – Kohlrabi Stir-Fry

Gyors wokban készült étel, amelyben a vékonyra szeletelt karalábét szójaszósszal, gyömbérrel, fokhagymával és rizsborral párolják. Gyakran garnélarákkal vagy csirkehússal egészítik ki, olykor mogyoróvajjal ízesítik:

Olasz karalábé carpaccio

Elegáns előétel, ahol a karalábét papírvékonyra szeletelik, olívaolajjal, citromlével meglocsolják, parmezánforgáccsal és friss rukkolával tálalják.

Amerikai karalábé slaw

A klasszikus coleslaw modern változata, amelyben káposzta helyett reszelt karalábét használnak, majonézzel, joghurttal, almaecettel és mustárral keverik. Grillezett ételek népszerű köreteként szolgál.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek az olyan egyszerű és egészséges receptek is, mint:

  • fermentált karalábé: a karalábét sós vízben erjesztve probiotikus és egészséges savanyúságot készítve belőle.
  • karalábé rizottó: a karalábét rizsszem méretűre vágjuk, majd hagyományos rizottó módszerével készítjük el, fehérborral, parmezánnal és zöldségalaplével.
  • karalábé-csipsz: a karalábét papírvékonyra szeleteljük, olívaolajjal, sóval és választott fűszerekkel (pl. rozmaring, paprika) megszórjuk, majd ropogósra sütjük.

A lényeg, hogy érdemes ezt a sokoldalú, jól variálható zöldségfélét is rendszeresítenünk a családi étlapon.

Nyitókép: 123RF