Éltető kert

A napfény ereje a tavasz sárga virágaiban

A nagyobbik fiam oly találóan fejezte ki magát a minap, miközben a magasba emelt egy aranysárgán virító hatalmas pitypangot: „hiába esik mostanában olyan sokat az eső, a nap most mégis a földre költözött”. Ennek jegyében nézzünk hát körül egy kicsit a sárga színű tavaszi virágok között, hátha máshová is elviszik a napsütéses tavasz ígéretét! Nemcsak szépek, de hasznosak is.

Érzésem szerint nagy szükség lesz még idén a most lehullott bőséges csapadékra, a hűvös-saras mindennapokat pedig egyszer majd csak felváltja a valódi tavasz. Tudjátok, az olyan igazi, madárfüttyel és illattal teli.

Persze, illat most is van, csak egészen közel kell merészkedni az esőtől megereszkedett virágzó gyümölcsfákhoz, megkockáztatva hogy egy kósza szélfuvallat a fán megmaradt összes esővizet éppen a nyakunkba zúdítja… Virágokat azonban nem csak a gyümölcsösünkben találni: a hűvös idő ellenére is egyre másra bújnak elő a kaszáló díszei, színpompás virágai!

Yellow dandelions on the lake shore.

Fotó: 123RF

Gyermekláncfű

A pitypang, cserbóka, tejesgaz, vakulócsirke, sárvirág csak néhány a növény tájnevei közül, egyes gyűjteményekben harmincnál is több néven említik! Bár gyakran találkozhatunk a kutyatej elnevezéssel is, a füves területeken mindenhol gyakori, hatalmas karógyökere miatt nehezen kiszorítható évelő valójában az őszirózsafélék családjába tartozik, semmiféle rokonságban nincsen a valódi kutyatejfélékkel…

 

A sárga virágok meleg időben néhány nap alatt termésbe fordulnak, a jellegzetes repítőszőrökkel ellátott magjai a széllel – és a gyermekek kedvelt fújkálós játéka során – könnyen terjednek.

Leveleit még virágzás előtt érdemes gyűjteni, remek tavaszi salátát, sőt főzeléket is készíthetünk belőle.

Virágját sokszor nyersen is fogyasztjuk, de édeskés íze okán kiváló szörp is készíthető belőle. A népi gyógyászatban régóta használják a benne található keserű anyagok emésztést javító hatása miatt, de vízhajtó teaként is alkalmazzák.

Celandine with board on wooden table, closeup

Fotó: 123RF 

Vérehulló fecskefű 

Mindenhol előfordul, ahol csak egy kicsit is feldúsul a humusz, akár még falrepedésekből is előbújhat! „Fogj egy fecskét, törd porrá, igyad meg, nem árt az bor, akár mennyit igyál!” – olvashatjuk egy régi szerzetesi recepteskönyvben. A részegség elleni tétel szerzője a magasan repkedő madár helyett feltehetően inkább erre a növényre utal, amelyet régen valóban használtak májbetegségek kúrálására.

 

A sárga tejnedvet folyató növény azonban nagyon erős hatású, ezért csak különös óvatossággal és szakértelemmel javasolt alkalmazni. 

Tejnedvét azonban külsőleg sikerrel alkalmazhatjuk szemölcsök eltűntetésére is,

amelyeket az ecsetelés előtt érdemes valamilyen természetes krémmel megpuhítani, hogy a sárga tejnedv hatóanyagai minél mélyebbre tudjanak felszívódni.

Salátaboglárka

A természetes állapotú, üde erdőket járva sokfelé találkozhatunk ilyenkor a salátaboglárkával. A fényesen zöld, vese alakú leveleiről és a nyolc-tíz aranysárga sziromból álló virágjáról könnyen felismerhető növény

az egyik legfinomabb tavaszi vitaminbomba,

amelyet a középkorban skorbut ellen is fogyasztottak.

Fotó: 123RF 

Húsos som

Végezetül ejtsünk szót egy sárgán virágzó fásszárú növényről is! A legenda szerint amikor az ördög magának kérte az először virágzó fát, a Jóisten azzal tréfálta meg, hogy a somot adta neki, amely ugyan valóban először virágzik, de az utolsók között hoz termést. Nem csoda, ha a becsapott ördög dúlva fúlva hagyta maga mögött a növényt, amely így mégis megmaradt a Jóisten kedvére!

Fotó: Pixabay / Manfred Richter 

A som gyönyörű sárga virágai még a levelek kibomlása előtt virítanak, de a termései csak ősszel érnek be. Magas vitamintartalma miatt a gyümölcs aszalványként kiváló téli csemege, de finom lekvár és pálinka is készíthető belőle.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Magyarország madarai: a cigánycsuk

Két évszázaddal ezelőtt még cigány csaláncsúcs volt a hivatalos neve, és ez nagy port kavart a 19-20. századi ornitológusok körében. Hogy lett a csaláncsúcsból cigánycsuk, és miért érdemes megismerkednünk vele? Mutatjuk!