Mit ihatsz egy gluténmentes diétán?

Egészség

Mit ihatsz egy gluténmentes diétán?

Akár te magad vagy gluténmentes diétán, akár egy karácsonyi vendéged, fontos figyelni nem csak az ételekre, de az italokra is. Listáztuk, merre nézelődjetek, ha gluténmentes italt szeretnétek.

Gluténérzékenyként nem csak az étkezés állít kihívás elé, hanem a teák, és az alkoholok is, mivel olyan helyeken tud felbukkanni a glutén, amire álmában nem gondolna az ember. Na de kezdjük is azzal, hogy milyen alkoholt is fogyaszthatsz teljes lelki nyugalommal, ha Te is gluténérzékeny / cöliákiás vagy.

PEZSGŐ

A pezsgő szerencsére gluténmentes, szóval a nyugodtan koccinthatsz vele az új évre!

BOR

A legtöbb bort gluténmentesnek tekintik, mivel szőlőből készülnek, viszont a borkészítési folyamat során vezethetnek glutamint a bor érleléséhez használt tölgyfahordók lezárására. Igaz, a határérték alá (20 mg/kg) megy a gluténtartalma a végterméknek, de hiperérzékenyek számára ez is panaszokat tud okozni. Mindenképp érdemes utánanézni, hogy miként is készítik az adott bort.

RUM

A rum gluténmentes, mivel cukornádból és melaszból készül. Csak akkor kell aggódni, ha bármilyen gluténtartalmú ízesítőt adnak hozzá.

PÁLINKA

A magyarok tradicionális itala szerencsére gluténmentes, mivel gyümölcspárlat – viszont a gabonapálinka egyértelműen kivétel. Azokkal óvatosan, mivel mostanában megjelentek a búzából készített változatok is.

CIDER

A gyümölcs ciderek teljes mértékben gluténmentesek.

GIN

Sajnos a legtöbb gin tartalmaz glutént. Általában a desztilláció során határérték alá megy a gluténtartalma, de így is tud panaszokat okozni, mivel búzából, árpából és rozsból készül. Viszont készítenek szőlőből és burgonyából is gint –azokat nyugodtan fogyaszthatjátok.

TEQUILA

Amennyiben kék agavéból készítik, akkor gluténmentes italnak számít. 

VODKA

A legtöbb vodka sajnos rozsból vagy árpából készül, ami a desztilláció során szintén határérték alá tud kerülni, viszont így figyelni kell rá a hiperérzékenyeknek. Érdemes szőlőből, kukoricából, vagy burgonyából készült vodkát fogyasztani.

WHISKY BOURBON

Sajnos a vodkához hasonlóan itt is olyat kell választani, ami alapból is gluténmentes alapanyagból készült. Például kukoricából készültet.

SÖR

Az árpamaláta miatt az összes sör glutént tartalmaz. Ez alól csak az számít kivételnek, amin rajta van a gluténmentes logó! Még a kukoricasörbe is szoktak tenni malátát, szóval attól, hogy kukoricasör, még nem gluténmentes.

Fontos megemlíteni, hogy óriási különbség van a gluténmentes, és a desztilláció során gluténmentesített (20 mg/kg glutén-tartalom) italok között, ugyanis, míg az elsőtől maximum másnapos lehetsz, addig a másodiktól, amennyiben hiperérzékeny vagy, akár súlyos panaszaid is lehetnek!

 

Ajánljuk még:

Tudod, mi minden ragad egy túra során a zoknidra? És azt, miért ne dobd ki ezeket?

A nyár a kirándulások és a nagy túrázások időszaka, melyekről az ember a fényképek és mindenféle apróságok mellett gyakran véletlenül begyűjtött emlékeket is hazavisz. A zokni bakancs fölé érő szára például valódi túranaptárként árulkodhat arról, merre járt viselője: a rátapadt és belefúródott növényi részek sokszor csak kitartó és aprólékos tisztogatással távolíthatók el belőle. De gondolkodtatok-e már azon, hogy mely növények milyen részei ragaszkodnak így hozzánk? Vegyük sorra a leggyakoribbakat!

 
X
Már követem az oldalt