Egészség

Így éld túl a karácsonyt hízás nélkül!

Jobb megelőzni, mint utána fogyókúrázni!

Az ünnepi időszak, a karácsonyi családlátogatás nem szokott nyom nélkül maradni, és nem hiába van ennek (is) köszönhetően tele minden edzőterem januárban. Gondolom nem kell senkinek sem bemutatni a családlátogatós evéseket. Azokat a napokat, amikor annyit eszünk, mint előtte hónapok alatt összesen...sem.

Mivel a szervezetünk nincs hozzászokva a plusz kalóriabevitelhez, a szénhidrát-bummhoz és persze az ezzel járó sokkhoz, amit a testünk ilyenkor átél, így plusz kilókkal gazdagodva indítjuk az új évet. Legalábbis, ha nem vigyázunk.

Szörnyű kimondani, de huszonévesen egyszerűen másként működött a szervezetünk. Sokkal gyorsabb anyagcserénk volt, és azt sem viselt meg minket, ha nonstop csokit ettünk. Én ahogy átléptem a 30-at (sőt, inkább a 25-öt), egyszerűen ez a varázslatos tulajdonsága a testemnek tovatűnt, és már attól is elkezdek a kényes területeken hízni, ha csak a csokira gondolok. Mivel nem szeretnék Gombóc Szabi lenni, így nem csak az ünnepi időszakra, de a mindennapokra is bevezettem pár apró trükköt, amivel nem mondom, hogy elkerülöm a hízást, de egy kis testmozgással kiegészítve szinten tudom tartani a súlyomat, ami azért nagyon nem mindegy. Főleg, hogy szeretek beleférni a ruháimba.

Szóval, az én trükkjeim:

1. Csökkentsd a tányér méretét!

Tudom, fura tanács, de próbáld ki. Válts a nagy tányérról kis tányérra. Ne púpozd, mert az csalás, és nem leszel vele előrébb.

2. Csökkentsd az adagokat

Triviális, de mégis fontos: a kis tányérra alacsony halmot szedj, és csak azt edd. Ha vendégségben vagy, és nagy tányér van eléd készítve, akkor se szedj nagy adagot; 2 szelet hús helyett elég lesz egy is, normális adag körettel. Kíméld a gyomrodat.

3. Salaktalanítás, vízhajtás

Mivel hajlamos vagyok sajnos a puffadásra és a vizesedésre, emiatt rengeteget teázom. A csalán például kitűnő vízhajtó, és tényleg működik. Igyál meg belőle naponta pár pohárral.

4. Ne egyél cukrot

Kezdhetném azzal, hogy a cukor az egyik leginkább hizlaló dolog a világon, de ezt már nyilvánvalóan hallottátok. Több kutatás is kimutatta már, hogy a cukor igenis komoly függőséget, és konkrétan elvonási tüneteket okoz. Hetekig tart, ameddig az ember már nem vágyik rá, és újra érzi az ételek és italok valódi ízét.

Emellett pedig hirtelen megemeli az inzulin-, és vércukorszintedet, ezáltal túráztatja a hasnyálmirigyedet, ami az inzulinrezisztencia, illetve a cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Ezen kívül persze a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is hozzájárul. A cukor helyettesítésére én az eritritet tudom ajánlani, mivel ez az egyetlen olyan édesítő, aminek nullás glikémiás indexe van. (A glikémiás index egy olyan számérték, amely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján.)

5. Legyen otthon gyomorsav elleni SOS készleted

A karácsonyi evések magas gyomorsavat is okoznak, és ég, feszül, mozgolódik a hasunk estére tőle. Mindenkinek más működik, de nálam ők vannak mindig otthon erre az esetre:

  • Alma
  • Aloe vera ital
  • Rebarbara és ginzeng tea
  • Puffasztott rizs

6. Mozgás, minden mennyiségben!

Ami a legfontosabb, hogy mozogj. Legyen az a gyerkőcök utáni rohangálás, esetleg jóga vagy futás, bármi, mindegy, csak mozogj valamennyit ilyenkor is! Muszáj elégetned azt a mennyiségű kalóriát, amit bevittél minden óvintézkedés mellett, mert állítom, hogy minden falat bejgli fenékre és hasra megy...

Egyébként pedig, azt is vallom, hogy a kulcs a mértékletesség, és az egészséges étkezésre való törekvés! Még karácsonykor is.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X