Egészség

Hogyan lehetek újra a régi? A porckopásos ízületi fájdalomról

Vajon miért kopnak el a porcaink? Miért okoz ez ízületi fájdalmat, és hogyan működnek a gyógyszerek hatóanyagai, mi lehet hatásos? Mindezt érdemes tudni, ha újra a régi módon szeretnénk működni, mozogni.

Miért vannak egyáltalán porcaink?

Csontjaink találkozási pontjánál ízületek találhatók, így el tudnak mozdulni egymáson. Ha eközben a csontok összeérnének, akkor fájdalom árasztaná el a testünket. Hogy ez ne következzen be, a csontok végét porcok borítják. Olyanok ezek, mintha kis páncélok lennének, amelyek meg is vannak olajozva az ízületi nedvvel. Így csontjaink nem érnek össze a mozgás közben. Csakhogy a valódi páncélok elnyűhetetlen anyagból készülnek. A porcok azonban az emberi test részei, vagyis szervezetünk építi fel és tartja karban őket. Ez pedig azt jelenti, hogy sérülhetnek is.

Miért kopnak el a porcaink?

Eleve már életmódunk is hatással van porcaink egészségére. Ezt még irányíthatjuk a vitamindús táplálkozással, a megfelelő folyadékfogyasztással és a rendszeres testmozgással. Ám éveink gyarapodása ellen semmit sem tehetünk. Ez pedig nem csupán azt jelenti, hogy túl sok mozdulatot tettünk, túl sokat gördültek egymáson a csontokat beborító porcok. Nem emiatt kopnak el. A kollagéntermelő képességünk is folyamatosan csökken, márpedig a porcok 67 százalékát kollagénrostok alkotják. Ennek következtében a porcok elvékonyodnak. Vagyis csontjaink védőborítása sérülékennyé válik, repedések jelennek meg rajta. Így a csontok egymáshoz érnek, tehát a mozgás fájdalmassá válik. Az elporladt porcrészek apró szilánkjai pedig összegyűlnek az ízületekben, még több kínt okozva.

Úristen, öregszem!

Éveink számának növekedését talán épp ez a fájdalom mutatja meg a legkegyetlenebb módon. Elkeserítő ugyan az első ráncok megjelenése, a bőrünk megereszkedése, testalkatunk előnytelen változása is,

de semmi nem fogható ahhoz az érzéshez, amikor nehézkessé válik a mozgásunk.

Úristen, öregszem! – hasít belénk, amikor először szembesülünk azzal, hogy nyögdécselve tápászkodunk fel az ágyból vagy a fotelból. Kezdetben talán valamilyen sérülésre gyanakszunk, és várjuk, hogy elmúljon a fájdalom. De nem múlik, sőt, egyre több helyen, egyre markánsabban jelentkezik. Reggelente merevnek érezzük a tagjainkat. Nem tudjuk már olyan magasra emelni a karunkat, lábunkat. Még egy könnyű táska is megviseli a vállunkat. A lépcsőfokok pedig egyet jelentenek a térdfájdalommal. Ha a tükörben látjuk magunkat, ahogyan épp felküszködjük magunkat, elszörnyedünk: mi lett belőlünk?

Visszanyerhető-e egyáltalán a könnyed mozgás képessége?

Nem csoda hát, hogy életünk legfontosabb kérdésévé kezd válni, hogyan is tudnánk javítani állapotunkon. Az pedig a legnagyobb álomnak tűnik, hogy visszanyerjük egykori szabad, könnyed mozgásunkat. Sajnos a piac ezt a kétségbeesett vágyakozást a legteljesebb mértékig kihasználja, és számos olyan terméket kínál, ami nem hoz gyógyulást. De hogyan is hozhatna, ha a porcok elvékonyodtak, eltöredeztek? Lehetséges azonban a regenerálódás, ugyanis az, ami a hátrányuk, éppen az az előnyük is: az emberi test „készíti” őket. Méghozzá állandó munkával, a porcállomány folyamatosan lebomlik, miközben újjá is épül. A porckopás esetében az épülés mértéke nem éri el a lebomlásét, de ha „külső segítséget hívunk”, és mi magunk oldjuk meg a porcok építését, akkor lehetséges a gyógyulás. Méghozzá teljes mértékben, de kizárólag akkor, ha tényleg el tudjuk végezni ezt az építőmunkát a szervezetünk helyett.

Mi hatásos?

Az ízületi fájdalmakra kínált termékek főként MSM-et, hiarulonsavat vagy kollagént tartalmaznak. Nézzük, hogyan fejtik ki hatásukat!

  • MSM: az egészséges szövetek fájdalomérzékenységét csökkenti, így valóban kevésbé kínlódsz az ízületeiddel. Megjavulnak ettől a porcok? Aligha. Az MSM csak tüneti kezelést jelent, vagyis a porcok állapotát nem regenerálja, csupán kevésbé érezzük a fájdalmat.
  • Hialuronsav: ha a sérült porcok jobban csúsznak egymáson, akkor lassabban kopnak tovább, és kevesebb fájdalmat okoznak. A hialuronsav sűrűbbé teszi az ízületek közötti folyadékot, ezzel jobb csúszást tesz lehetővé. A porcok kopását nem fordítja vissza, ráadásul csak injekció formájában képes erre a hatásra. A kezelés ízületenként hatvanezer forintba kerül, és félévente ismételni kell.
  • Kollagén: a porcok főként kollagénből állnak. A kívülről bevitt kollagén tehát megfelelő építőanyag – ám nem mindegy, milyen a típusa. Előbb ugyanis fel kell bontani ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja. Ezeket a felbontott részeket nevezzük peptideknek. A kollagén 5 féle peptidre bomlik fel. Az ízületekbe kizárólag a 2-es típusú épül be.

Olyan készítmények segíthetnek tehát a leginkább, amelyek csak 2-es kollagénpeptidet tartalmaznak. A porcokat regenerálja, így az újra kis páncélként védik a csontok végeit. A fájdalom megszűnik, a csontok megint könnyedén mozdulnak el egymáson. A mozgástartomány újra a régivé válhat. 

Ajánljuk még:

Szivárványban az egészség, avagy miért együnk színes zöldségeket?

Divatba jöttek a színes zöldségek. Lila burgonya, piros színű zöldpaprika, narancssárga édesburgonya, lila sárgarépa, bordó-zöld márványozott mángoldlevelek. Egyik szebben mutat a tányéron, mint a másik. Vajon csak szépek, vagy van más is, amiért érdemes színes zöldségeket enni?

 

Már követem az oldalt

X