Egészség

5 hétköznapi ok, amiért a szervezeted visszatartja a vizet

Ha nincs egészségügyi háttere a vizesedésnek, a nagy pocaknak és a zokninyomos bokáknak, akkor már csak azt kell felderíteni, miért tartja vissza a vizet a szervezeted, és könnyedén megszüntetheted a problémát. 

Ez a jelenség több kiló pluszt is jelenthet, jelei a kidudorodott pocak, a megduzzadt boka, végtagok. Amennyiben nincs szív- és érrendszeri betegséged, valamint a veséddel sincs gond, akkor a következő okok állhatnak a háttérben:

1. Elégtelen folyadékfogyasztás

Minél kevesebb folyadékot iszol, annál inkább visszatartja a szervezeted a vizet, hiszen raktározni kezdi a számára féltve őrzött kincset. Megtanulta ugyanis, hogy nem bízhat abban, fog-e kapni elég folyadékot. Figyelj hát arra, hogy meglegyen a számodra elegendő vízmennyiség: ez függ attól is, milyen víztartalmú ételeket fogyasztottál, de a legújabb kutatások szerint egy átlagos életmóddal 1,5-1,8 liter vizet érdemes meginnunk naponta.

2. Nincs rendszeres vízivás

Ha csak pár napig iszol elegendő vizet, aztán közbejön valami, és elfelejted, akkor a szervezeted még nem engedi el a raktározási gyakorlatát. Hosszú hetek kellenek az átálláshoz. De ne gondold, hogy életed végéig nagyon tudatosan kell erre figyelned: a rendszeres vízivás a szokásoddá fog válni, és már „robotpilóta-vezérelte” módon fogsz kortyolgatni – anélkül, hogy erre figyelned kellene. Ahogy a vezetésnél sem gondolod már végig az indexelés műveletét: automatikusan csinálod.

3. Vitaminhiány

Vízvisszatartást okoz az is, ha kevés a szervezetedben a B6-vitamin, a magnézium vagy a kálium. Gondold át, hogy eleget fogyasztasz-e az ezeket tartalmazó élelmiszerekből. Magnézium a sóskában, spenótban, kelkáposztában, a banánban, az étcsokoládéban, az olajos magvakban, a teljes kiőrlésű gabonákban és a hüvelyesekben található. Káliumot szintén banánból, sárgabarackból, paradicsomból, a hüvelyesekből, datolyából, céklából nyerhetsz. A B6-vitamin legjobb forrása a máj, a hús, a teljes értékű gabona és a tejtermék. Ha bizonytalan vagy abban, van-e ilyen vitaminhiányod, egy vérvizsgálat segít kideríteni.

4. Túl sok só és szénhidrát

A só és a szénhidrát megköti a vizet, vagyis érdemes csökkenteni ezek fogyasztását. Ez kevésbé múlik azon, mennyit sózol, mert a készen vásárolt élelmiszerek nagyon sok sót tartalmaznak. Ha csak 2-3 napon át tudatosan kevesebb sót és szénhidrátot fogyasztasz, és ennek hatására csökken a hasad körfogata, akkor nagy valószínűséggel az étrendeden kell főképp változtatnod. Az alkoholfogyasztás szintén vízvisszatartást eredményez.

5. Premenstruációs szindróma és a változókor

A fokozott vízvisszatartás a premenstruációs szindróma, a PMS egyik legjellemzőbb tünete, amely főként a hasat duzzasztja meg. A változókorral szintén együtt járhat a vizesedés, így a nők sajnos több életszakaszban is szenvedhetnek a problémától. A könnyű étrend, a testmozgás azonban segítségünkre lehet, akárcsak a természetes gyógyteák.

A női hormonális változások okozta vizesedését sem lehetetlen kordában tartani, de az első négy ok megoldása igazán csak rajtunk múlik: mindössze szokásainkon, étrendünkön, életmódunkon kell változtatni vagy a vitaminhiányt orvosolni. Ha nincs egészségügyi problémánk, és csupán ezek állnak a vízvisszatartás hátterében, akkor csak elhatározás kérdése, hogy akár több kiló súlyfeleslegtől is megszabaduljunk.

 

Már követem az oldalt

X