Család

Mit adjunk egy férfinak karácsonyra?

Kialvatlan nők a volánnál, buszokon kávézókban. Lehet, hogy nem is az év végi hajtás az oka, egyszerűen álmatlanul forgolódtak, mert képtelenek eldönteni, mit ajándékozzanak a férfinak. Legyen stílusos, egyedi, személyre szabott, de azért nem árt, ha haszna is van.

Az év végi stressz kikerülésének két jól bevált útja van. Az egyik, a nem veszünk egymásnak semmit, csak a gyereknek, a másik, amikor november közepén megegyeznek a felek egy kis alkudozást követően, hogy ki mit szeretne. Szerencsére a többség nem riad vissza az érzelmek kimutatásától.

Kezdjük a nagyságrenddel. Azt engedjük el, hogy a legújabb 7-es BMW kulcsát adjuk, Naomi Campbellel az anyósülésen, de talán a három kiló lisztnél többet is nyújthatunk, ha kicsit gondolkodunk. Tételezzük fel, hogy a párok megegyeznek egy hozzávetőleges összegben – de rögtön a mennyiség is kérdés.

Egy tétel nagy rizikó, a sok kicsi biztonságosabb, de akkor le kell mondani a katarzisról.

Szóval, mégis? Mi közül válogathatunk, ha ajándékokról gondolkodunk?

1. Valami az álomelfoglaltsággal kapcsolatban – ha tényleg tudjuk, mi az, amire szüksége van!

Elsőre úgy tűnhet hogy az álomférjeknek van valami igazán fontos elfoglaltságuk, időigényes hobbijuk, nehezen értelmezhető bogarasságuk, ami megkönnyíti a választást. Szaxofonozik, túrakerékpáros, struccokat tenyészt vagy gyertyatartókat önt ólomból. Ám ha jobban belegondolunk, itt lehet csak igazán melléfogni, hozzá nem értésünket azonnal kinyilatkoztatni.

Nincs annál rosszabb, mint amikor azt halljuk, hogy ez csodaszép, drágám, de a régi valahogy jobban a kezemre áll.

2. Élmények, minden mennyiségben

Ha a kiválasztott nem fél az adrenalin fröccstől, jöhetnek a paráztatós élmények, a szabadulós játékok, élménylövészet, gokart vagy akár a szabadesés. Persze ehhez kell bátorság, és adott esetben megfelelő fizikai állapot, nem hiányzik senkinek a túl szoros biztonsági öv, vagy egy kiadós január végi hányás.

Ezek a megoldások egyébként kényelmesebbek, többségét online lehet rendelni, azaz meg lehet úszni az év végi tolongást is.

Ilyen lehet bármilyen ajándék, amibe belefér egy csomó lóerő, például a hegyi utakon történő vezetés,

de alternatívaként ott van a lehetőség valami kulturális, vagy sportesemény belépőjére is!

3. Kütyük, okoseszközök, bármi, amiben elektronika van

Jöjjön akkor a tárgyiasult valóság, de ne feledjük: minden január azzal telik a vevőszolgálatokon, hogy az eladók veszekednek káromkodásra hajlamos asszonyok seregével, akik mindent bevetnek annak érdekében, hogy legtöbbször kibontatlan csomagjaikat visszatereljék a kereskedelmi forgalomba.

A tárgyak egy másik halmaza a fa alól egy polcra kerül otthon, azzal a megjegyzéssel, megkapja azt a sógor a névnapjára, keresztapa fia a ballagására, vagy nagyapád a bérmálása napján. Esetleg a tuti nyerő bemondás, a jó lesz ez még valamire, de itt meg kell jegyezni, hogy ez a minősítés lényegében a hulladék besorolással egyezik meg. Ausztráliában  a felmérések alapján az ünnepi ajándékok 27 %-ról le sem kerül a csomagolás. Ez nem kevesebb, mint 800 millió dolláros tétel.

Legyünk optimisták, szerencsére

nincs olyan hónap, hogy ne jelenjen meg az elektronikai eszközök piacán egy olyan kütyü, amelynek a nevét sem tudja kiejteni a fél ország. 

Persze ezeket a tárgyakat nem becézgetni kell, hanem használni, de legyünk okosak, szabjuk az illetőhöz a kiválasztott tárgyat, minden karácsonyi ebédre jut már egy olyan sztori, ami arról szól, hogyan fogott ki valakivel a XXI. század.

4. Személyre szóló holmik

Az utóbbi évek, vagy inkább évtizedek számomra legkedvesebb irányzata az ajándékok személyre szabása. Nem feltétlenül a mára már elcsépelt vicces pólókra és bögrékre gondolok, hanem az ízléses iparművészeti alkotásokra, bőr vagy fémmunkákra. Stílusos, és az egyszerű üzenet is átadható.

Sokan küzdelemnek élik meg a karácsonyi időszakot főként a saját magunkkal szemben támasztott túlzott elvárások miatt, az örömteli érzést gyakran a kényszeredettség váltja fel. Bármit is választunk végül, az ajándék egy üzenet, a szeretetnyelvünk egy mondata, jelzés arról, milyennek érezzük a másikat, és rólunk is sokat elárul.

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét. 

 

Már követem az oldalt

X