Balaton

Vadvízi recept: kukoricalisztben sült keszeg

Gyorsan elkészíthető halfogás, amely a magyar vadvízi horgászat legnépszerűbb kapásából, a pontyfélék családjába tartozó keszegből készül. 

Hozzávalók: 

  • keszeg(ek) ízlés szerinti mennyiségben
  • kukoricaliszt
  • olaj

Elkészítés: 

Különleges titka nincs a sült keszeg elkészítésének, csupán az irdalásra kell odafigyelni. Ez az a halétel, amit soha ne készítsünk fagyasztott alapanyagból!

A keszeget sütés előtt alaposan elő kell készítenünk. Miután megtisztítottuk, következhet az irdalás. 2-3 milliméterenként vagdossuk be a hal oldalát egészen a gerincig, ezzel átvágjuk az Y szálkáit. Ezt a műveletet a hal mindkét oldalán végezzük el. Ha készen vagyunk, sózzuk be, és néhány percig hagyjuk állni. Ha ezeket elvégezzük, úgy tudjuk majd elfogyasztani a keszeget, hogy csak a hal váza marad a végére. Sütés előtt forgassuk a halakat kukoricalisztbe, és tegyük forró olajba.

Gyakori hiba, hogy spórolunk a zsiradékkal, pedig fontos, hogy a halat teljesen ellepje az olaj, akkor lesz jó ropogós. Mindkét oldalát süssük szép pirosra. Ezután rögtön el is kezdhetjük a falatozást.

A keszeget mindig kézzel együk. Vágjuk végig egy késsel a gerince mellett a húsát, és aztán szedegessük le a csontvázról.

Friss kenyérrel, savanyú uborkával a legfinomabb.

Balaton rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség

Mustban főtt tök és wasabis paprika: extrém, de jól működő befőzőreceptek nagyanyáink nyomán
Szeretek befőzni, de a huszadik üveg savanyúság után engem már hajt a kíváncsiság, az új ízek utáni vágy. Szeretem a csemegeuborkát, a kovászosat méginkább, de kipróbálnám más ízvilágban is ugyanezeket. Ezért évről évre igyekszem új recepteket felkutatni, pontosabban a régiek tudását feleleveníteni, hogy színesebbé tegyem a konyhai munkát, majd ennek köszönhetően a téli hónapokat is. Nem minden kísérlet lesz sikeres, de akadnak kifejezetten említésre és megvalósításra méltó példák is. Ezekből hoztam párat.

 

 

Már követem az oldalt

X