Aktív

Hogyan töltsük a nyarat? Tippek egy tartalmas és élményekkel teli nyárhoz!

Tavasz vége felé járva felmerül a kérdés, hogyan töltsük a nyarat? Érdemes alaposan átgondolnunk, mit is szeretnénk megvalósítani, és milyen dolgokkal szeretnénk megtölteni. Vegyük számba a feladatokat és vágyainkat, írjunk róluk listát, hogy nap mint nap szem előtt lehessen, amit kitűztünk célul. Íme egy kis ötlettár, ha valakinek inspirációra és motivációra lenne szüksége!

Szerencsés esetben ilyenkor egy kicsit több szabadidőnk van, behozhatjuk a lemaradásunkat a házzal, kerttel kapcsolatban, belekezdhetünk új hobbikba, sportolásba, több időt tölthetünk barátainkkal és a családunkkal. Bár a nyári hónapok hosszúnak tűnnek, olyan gyorsan elillannak, mint a füst. Ám mindenképp jó lenne szeptemberben elégedetten visszagondolni a nyarunkra. Ezen elgondolkodva írtam egy listát, amit én magam is szeretnék „kipipálni” augusztus végére, és bízom benne, hogy másoknak is tudok segítséget és egy kis ösztönzést nyújtani.

Teendők az otthonunkban

Ez szinte mindenki számára egy mumus, hiszen a hideg téli hónapokban csak görgetjük magunk előtt a feladatokat. Esténként pedig úgy fekszünk le, hogy „Jaj, ma sem csináltam meg”. Pedig igazából legtöbbször csak apróságokról van szó, mint például a gyerekszoba bútorainak optimalizálása, hogy észszerűbben pakolhassuk el a játékokat, vagy a vécé melletti polc, amit magasabbra kellene fúrni. Ragadjunk tollat, papírt és írjuk le, melyek azok a dolgok, amelyeket már régóta szeretnénk megvalósítani, igyunk egy finom kávét, és veselkedjünk neki! Miután végeztünk a bútortologatással, barkácsolással vagy festéssel, sokkal jobban fogunk aludni éjjelente, hiszen végre időt és energiát fektettünk az otthonunk szépítésébe.

Kert, a sok rakoncátlan fűszálával együtt

Aki kertes házban él, az pontosan tudja, hogy mennyi munkával és gondozással jár egy kert. A fű és a gazok gyorsan nőnek, rendszeresen kell nyírni. Ha van veteményesünk, a gyomoktól meg kell szabadítani, hogy azok ne vigyék el az értékes tápanyagot a palántáktól. Szárazság idején fontos a rendszeres öntözés, locsolás. Egy diófa is ad munkát bőven, hiszen a diócskák már az érési folyamat közben is százával potyognak le, amit muszáj összeszedni, mielőtt elkezdene komposztálódni.

Nálunk ez családi program, a gyerekeket is igyekszem bevonni, hiszen az ő ruhájuk az, amit alig tudok megmenteni, ha beletörik a dió leve.

Kerítésfestéshez alig van ideálisabb időszak, mint a június, amikor még nincs túl meleg. Ha betonozási munkák vannak, azokkal is érdemes minél hamarabb végezni, hogy ne a 35 fokos hőségben kelljen csinálni.

Amit mindig is szerettünk volna kipróbálni

A nyár az új hobbik kipróbálására is remek lehetőség.

Mielőtt szaladok mosogatni, mindig sóvárogva nézem a kicsiket, ahogy belemerülve rajzolgatnak, festenek. Úgy határoztam, csatlakozok hozzájuk, és alkotok. Jól emlékszem, mennyire szerettem ezekkel a dolgokkal foglalkozni gyerekként, felnőttként pedig szinte teljesen felhagytam vele, ezen változtatni szeretnék. Mivel az idő nem álmosító és borongós, az agyunk is sokkal frissebb. Én mindenképp szeretném az orosz nyelvtudásomat fejleszteni nyáron, és a hindi is nagyon érdekel. A varrás is egy szuper tevékenység. Akkor is, ha még nem vagyunk képesek profi munkát végezni egy nyári ruha vagy díszpárna megvarrásánál, nagyon jó érzés az elkészült alkotást a kezünkben tartani.

Minél többet gyakorlunk, annál ügyesebbek leszünk, ez mindennel így van!

Ha van bármi, ami már régóta motoszkál benned, hogy szeretnéd megtanulni, kipróbálni, szerintem határozd el magad! Az érdeklődési körünk bővítése nagyszerű, hiszen ezáltal épül a személyiségünk.

kacsák

 

Sportolás, ami jó testnek és léleknek egyaránt

A nyár és a hangulat, ami azt körüllengi, energetizálóan hat ránk. Válasszunk egy sportágat, amiben örömünket leljük és űzzük rendszeresen. Már akár napi fél óra kocogás, biciklizés vagy jóga úgy feltölti az embert. A szervezetünk is meghálálja, lelkileg pedig sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Töltsünk több időt párunkkal!

A szürke hétköznapok és a sok kötelesség, munka mellett néha alig jut időnk és energiánk egymásra, ami hosszabb távon a „szeretettankunk” kiüresedéséhez vezethet. Talán észre sem vesszük, hogy ez történik, ám számos apró jel utalhat rá. Ha ingerültek, türelmetlenek vagyunk, ha többet zsörtölődünk, rosszul alszunk éjjel…

A munka, a háztartás és gyerekek mellett is törekednünk kell arra, hogy mindennap legyen részünk egy kis kettesben töltött időben.

Beszélgessünk, igyunk meg együtt egy pohár bort, társasjátékozzunk, nézzünk meg együtt egy jó filmet. Fedezzük fel újra a társunkban rejlő értékeket és azt, hogy miért őt választottuk, miért szeretjük őt annyira!

 

A gyerekek is ki vannak éhezve a szeretetünkre

Bármennyire mókás és játékkal teli az óvoda és izgalmas az iskola, egy gyerek is ugyanúgy elfárad év közben, mint mi. Fontos, hogy a nyári szünetet minél varázslatosabbá tegyük számukra. Játszunk velük minél többet, fagyizzunk, néha sétáljunk el a közeli cukrászdába. Legyen a kertben vagy erkélyen egy kis medence, ahol pancsolhatnak, vigyük el őket strandra. Kiránduljunk, piknikezzünk, rakjunk velük tábortüzet, sütögessünk, nézzük éjjel a csillagos eget. Legyen részünk minőségi időtöltésben családilag!

Ha iskoláskorú gyerekünk van, bármennyire nincs kedve, a nyár nem múlhat el gyakorlás, ismétlés nélkül. Ám nagyon fontos megtalálnunk a középutat, hogy ne érezze úgy, mintha az iskola nyáron is folytatódna.

Akár csak heti néhány óra ráfordítással is remekül szinten lehet tartani az eddig megszerzett tudásukat.

Az én nagylányom most járta ki az első osztályt, ügyesen ír, olvas és számol. Viszont sokat felejtene szeptemberig, ha nem gyakorolnánk néha. Ajándékozzuk meg őket egy-egy izgalmas mesekönyvvel vagy regénnyel, amit szívesen olvasgatnak szabadidejükben.

Ápoljuk, élesszük fel a barátságokat!

Mint három kisgyermek édesanyja, év közben alig jut időm a barátaimra, ráadásul ők is anyukák, ugyanolyan élethelyzetben, mint én. Ilyenkor, nyáron próbáljuk behozni a sok elmaradt beszélgetést egy kávézóban vagy cukrászdában. Újra találkozni, meghallgatni a másikat, együtt nevetni, akár sírni felér egy relaxációval. Két óra „lányos időtöltés” után mindig olyan vidáman, újult erővel sétálok haza, amit a férjem és a gyerekek is észrevesznek és hálásak érte.

Az egészségünk, amit nem szabad szőnyeg alá söpörni

Az egészségünk az egyik legnagyobb kincs az életben, vigyáznunk kell rá. Nyáron többet sportolunk és sok friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, ráadásul a folyadékbevitelünk is eléri a megfelelő szintet, hiszen melegben sokkal többet iszunk. Az emésztésünk, hajunk, körmünk, bőrünk százszor jobb állapotban van, mint a téli hónapokban.

Ám az egészséges életmód még nem elég. Nagyon fontos évente részt venni a kötelező szűrővizsgálatokon.

Soha nem tudhatjuk, hogy mikor fordul ellenünk egy anyajegy. A vérvizsgálat eredménye talán az lesz, hogy vashiányban szenvedünk, vagy a nőgyógyász úgy véli, hogy a citológiai eredmény HPV-fertőzésre utal, amit tipizálni kell. Bőrgyógyászatra, nőgyógyászatra, tüdőszűrésre, egy általános laborvizsgálatra érdemes évente ellátogatnunk, talán nyáron ezeket is be tudjuk iktatni a mindennapjainkba.

Mindenkinek pihentető, élményekkel teli nyarat kívánok!

Ajánljuk még:






 

Már követem az oldalt

X