ZónánTúl

Útvesztőben – várnak hazánk szabadtéri labirintusai!

Az útvesztők minden korban különös varázslatnak számítottak. Volt, amikor szakrális jelentőséget tulajdonítottak nekik, a belőlük való kijutás hozzásegített a holt lelkekkel való találkozáshoz. A reneszánsz kor növénylabirintusai a kertek ékességei is voltak, de ma is akad jónéhány útvesztő, amelyeket a nyár során érdemes felfedezni!

Kiszomborban július közepén nyílt a kukorica-útvesztő: a délutántól estig, hétvégén egészen éjfélig nyitva tartó labirintusban bolyongani mókás és izgalmas szórakozás mindenkinek. Az eltévelyedési sétán résztvevőknek főtt kukorica és hagymás-zsíros kenyér fogyasztása biztosított – hívja fel a figyelmet a szervező a program eredeti hangvételű beharangozóján. A helyi honismereti kör tagjai alakították ki a falu határában lévő kukoricásban az öt és fél kilométer hosszú útvesztőt, a tavaszi vetést követően, tervrajz alapján kapálták ki a töveket. Ezzel emléket állítanak a faluban valaha fúrt ötven olajkútnak.

A Tisza-tó mellett, Abádszalók közelében is kialakítottak kukorica-labirintust, a „vidéki keringő” programsorozatukban élménytraktorozás és tengeri piknik is szerepel. Azért senki se gondoljon itt máris pálmafás tengerpartra: errefelé a kukoricát tengerinek is nevezik! Most hétvégén kerül sor erre a családi kalandjátékra.

Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum a számtalan élmény mellett egy sövénylabirintussal is várja a látogatókat. Aki megfáradt a tengernyi szárazföldi és vízi élőlény megismerésében, próbára teheti itt tájékozódóképességét is. Még betűkirakó játékkal is kedveskednek az apróságoknak.

Ópusztaszeren, a Nemzeti Történelmi Emlékpark szomszédságában a Csillagösvény Élményparkban sövényből nyírt, három és fél kilométer hosszú labirintusban barangolhatunk. Közben talán nem érzékeljük, de fentről látható, hogy egy csodaszarvast ábrázol. A 35 ezer tő fagyalból kialakított útvesztő egyben tanösvényként is működik: az egyes elágazásoknál furfangos kérdések segítenek a helyes út megtalálásában. A mára kétméteresre nőtt növényfalak közt barangolni igazán nagy élmény! De gondoltak a kisebbekre is, ők szőnyeglabirintuson és egy kerítéselemekből épült, átlátható labirintusban játszhatnak. Nyáron párakapukkal és éjszakai útvesztő-túrákkal is várják a kalandos kedvű látogatókat.

A Balaton északi partján, a 71-es út mellett, amint elhagyjuk Aszófőt és kitárul a tér, egy levendula-labirintus várja a nézelődőket. A maga nemében egyedülálló. Nem csak azért, mert a lila virágok közt bolyongva csodás balatoni panorámát is élvezhetünk, hanem becsületkasszával működik. Lehet levendulát szedni, rendelkezésre áll ehhez zacskó, az árát be kell dobni a perselybe. Az elágazásoknál pedig a levendulához kapcsolódó kérdések segítik a tájékozódást. A kert közvetlen a kerékpárút mellett található, és az autók parkolása is biztosított.

A Balaton közelében még van néhány kisebb, gyerekeknek való labirintus: ilyen a balatonrendesi Csibész tanya, vagy a nemesvitai Tücsökdomb közelében nemrég kialakított sövénylabirintus.

A Bakonybéli Szent Mauríciusz monostor zarándokudvarában egy térkövekből kialakított labirintusra csodálkozhatunk rá a talpunk alatt. A labirintus a keresztény szimbolika szerint nem útvesztő, hanem azt a viszontagságos utat szemlélteti, ami a lelkekre vár. A monostorban lelki vezetővel járhatjuk végig a Szent Ágoston gondolatával jelzett utat: „solvitor ambulando”, vagyis a probléma járva-kelve oldódik meg.

Északi szomszédunkban, Szlovákiában is van egy elképesztő park, Lubló közelében az Ördögszikla sövénylabirintus, ami 6400 négyzetméteres területen invitálja a rátermetteket kincskeresésre.

Ahogy a gazdák betakarítják a gabonát, úgy építik majd sok helyen a szalmabála-labirintusokat, érdemes a nyár vége felé ezeket is keresni, hiszen addigra a kukorica és a levendula már nem a legszebb arcát fogja mutatni.

 

Már követem az oldalt

X