Itt az ideje készülni a téli vetésekre, palántázásokra. Marcsi minden tapasztalatát elmondja a palántázásról.

Borbás Marcsi megmutatja, hogyan védjük télen a fagyérzékeny növényeket, mit használjunk növénytakarásra és hogyan készítsük fel a fagyokra a díszfüveket, a téli kaspós növényeket – méghozzá úgy, hogy a csomagolás szépen mutasson!

Ha valaki most kezdene konyhakertet kialakítani, hogyan fogjon neki? Ehhez ad tanácsokat Borbás Marcsi, és a permakulturás kertről, a magaságyásról, a komposztálásról is sok tudnivalót elárul. Szerinte egy a lényeg, hogy kezdjük el!

Milyen zöldségeket érdemes ültetnie először egy kezdő kertésznek, hogy sikerélménye legyen? Hogyan védheted a növényeidet, és hová mennek a kertészek az október 21-i hétvégén?

Sok eső után a kert egy gaztenger: de nem minden gaz, amit annak nevezünk! Például a zsurló ázaléka segít a gombák elleni védekezésben.

Hogyan kössük fel az értékes és súlyos termést nejlonharisnyával? Hogyan segítsük a sárgadinnye érését és hogyan védi a balatoni alga, illetve a narancsolajos permet a növényeket a gombáktól esős időben?

A tökfélék közül a patisszon az egyik legtermékenyebb zöldség, amely nagyon meghálálja a gondosságot, a folyamatos törődést. Sokat segíthetünk a patisszonok nyári fejlődésében, ha felkarózzuk őket – így kevésbé lesznek kitéve a kórokozók támadásainak és több helyük lesz szép termést érlelni. Marcsi megmutatja, mire figyeljünk a patisszon karózása közben.

Nyári kedvencünk, az uborka tud kényes lenni: ha nem időben szedjük le, a közismertebb fajták nagyon megsínylik. Marcsi kertjében különleges, édes és roppanós fajták teremnek, amelyekből kiváló uborkasaláta, kovászos uborka és egyéb ínyencség készíthető. De csak úgy, egyszerűen beleharapni egy-egy ilyen zöld csodába is fenséges érzés!

Borbás Marcsi őrségi kertjének érdekességeiről mesél ebben a részben. Különleges, nem őshonos növényeket termeszteni nagy kihívás, de érdemes kísérletezni velük, hiszen a siker dupla öröm. 

Nincs bosszantóbb érzés, mint munkánk gyümölcsét paraziták martalékaként látni, ezért mindannyian folyamatosan küzdünk a kerti kártevők ellen. A Kertem új epizódjában a földibolháké a főszerep: Borbás Marcsi megmutatja, hogyan védekezik ellenük őrségi kertjében.