„Amikor az utolsó hazugságra is fény derül, felnő az ember” – ilyennek láttuk A felnőttek hazug életét

Elena Ferrante az egyik legtitokzatosabb kortárs olasz írónő, a Nápolyi regényeket, a Nő a sötétbent, s most legutóbb a Felnőttek hazug élete című regényét is képernyőre vitték. A Netflixen látható hatrészes minisorozat azonnal beszippantott. Olyan Nápolyba utazhattam általa, amellyel eddig nem találkoztam sem élőben, sem könyvben, sem moziban – dacára annak, hogy éltem kint, és nagy lelkesedéssel fogyasztom az olasz művészvilág régi és új alkotásait.

Másképp is lehet látni ugyanazt – Megnéztük a Veszélyes lehet a fagyi című filmet

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmjének egy igazán izgalmas, valószínűleg sokak fantáziáját megmozgató témát sikerült választania. A Veszélyes lehet a fagyi egy ikerpár történetét meséli el, ami attól válik különlegessé, hogy kezdetben a radiológus Adél szemüvegén keresztül követhetjük az eseményeket, majd a kisgyerekes Éva oldaláról. A két nő látszólag teljesen egyforma, az életstílusuk azonban nem is állhatna távolabb egymástól. Ákos feltűnése felforgatja az ikrek hétköznapjait, s a két lány története újra elkezd közelíteni egymáshoz.

„Nem elég jól csinálnod, látszani is kell a tévében” – megnéztük a Blokád című filmet

Blokád. Milyen jó címet kapott ez az új magyar film. Ez volt az első gondolatom, amikor a Tősér Ádám rendezte új történelmi moziról hallottam. Mire kisétáltam az Urániában tartott sajtóvetítésről, csak megerősödött bennem e gondolat, a történet ugyanis túl a taxisblokád körülményein azt is megmutatta, milyen érzés, mikor egy egyébként aktív, tettrekész, érett embert (legyen az államférfi vagy bárki más) akadályoznak munkájában, s a káoszban nem látszik, hogyan léphetne előre. Filmajánlónk.

Sissi, a gyermeklelkű királyné a szemünk láttára öregszik meg – megnéztük a Fűző című filmet

Történelmi vonatkozásoktól hemzseg, mégsem nevezhető konkrét életrajzi drámának a Fűző (Corsage) című film. A közel kétórás drámát a közönség idén, a cannes-i filmfesztiválon láthatta először, ahol meg is kapta legjobb színészi alakításnak járó díjat. A hazai moziközönség október elején találkozhat az alkotással a Szemrevaló Fesztiválon. Filmajánlónk.

Én, a robot(gép): ősziesítettem a nyarat és a konyhát, bónuszként pedig visszataláltam magamhoz

Idén a szeptember eleje épp úgy viselkedett, ahogyan az elvárható. Pillanatok alatt lett a kánikulából borongós, esős szürkeség. Sokan szomorkodtak emiatt, én viszont nagyon is örültem. A hőmérséklet csökkenésével egyidejűleg elkezdem végre aktivizálódni. Kedvem támadt iratokat rendszerezni, takarításba fogni, találkozókat szervezni, vagy egyáltalán: az utcán tartózkodni. Aztán hazatérni, és főzni valamit, aminek hála nem csak étel, hanem élet is költözhet a házba. 

Már követem az oldalt

X