Otthon

Öt garantáltan sikeres, házilag elkészíthető kalendárium

Repüljünk egy kicsit vissza a gyerekkorunkba, amikor számoltuk, mennyit kell még aludnunk Karácsonyig! 

Nem dicsekedni akarok, de kétségkívül a lehető legkedvesebb adventi naptárakat bontogathattam az utóbbi évek decemberében. Mivel tényleg mindegyik a szívemhez nőtt, így bizton állíthatom: garantált siker lesz a végeredmény. Arról nem is beszélve, hogy az itt felsorolt 5 pofonegyszerű, de annál személyesebb kalendárium bármelyikének elkészítése már önmagában is tökéletes alkalom arra, hogy lélekben is hangolódjunk az ünnepi időszakra. 

A naptárak elkészítése bonyolultnak tűnhet – de igazából egyáltalán nem az. A lent soroltak elkészítése gyakorlatilag nulla kézügyességet igényel, szóval bátran vágjatok bele akkor is, ha nem mindennapos programotok a kreatívkodás. Jó eséllyel a hozzávalók 95 százalékát össze tudjátok szedni otthon, persze a kis ajándékokat leszámítva –így is maximum egy papírboltig vagy közértig kell elszaladnotok.

Térjünk is a lényegre: íme, az öt legcukibb otthon elkészíthető kalendárium:

1. Mesekalendárium

Ha gyerekeket szeretnénk elvarázsolni, nem lehet más a középpontban, mint a mese. Válassz 24 rövidebb történetet, ami melegséggel tölti el a szívüket, vagy éppen egy hosszabb történet ossz el 24 részre, így Szentestére áll majd össze a sztori. 

Nincs más dolgod ezután, mint papírt és tollat ragadni. Nyomtasd ki, vagy akár írd le saját kezeddel a meséket, hengergesd fel őket, majd különböző színű fonalakkal kösd össze és akaszd a faágakra. Ha nem tetszik a robosztus fadarab a házban, cseréld egy finomabb bambuszra. Cifrázásként tehetünk rá egy égősort, és kész is a varázslat. Megvan a napi esti mese, és egy kis plusz együtt töltött idő.

Hozzávalók: 

  • A4-es papír
  • Fonal
  • Bot, bambusz
 
Mesekalendárium. Fotó: Tóháti Liza
 
2. Adventi naptár hímzőkerettel

Végy egy hímzőkeretet alapul (kreatív boltokban beszerezheted): ha időd engedi, hímezz bele, ha pedig leegyszerűsítenéd a melót, dekoráld a keretet néhány fenyőággal. Most következik a csomagolás: ne rémisszen el senkit az, hogy óhatatlanul különböző formájú és méretű csomagok fognak születni, hiszen minden apróság más és más alakot ölt. Éppen ezért, a formák sokasága miatt én a legnatúrabb csomagolópapírt használtam. A számozáshoz vehetünk matricákat, vagy ha a csomagolóanyag engedi, egy szép tollal is ráírhatjuk a bontás dátumát. Miután kész a csomagolás, vágjuk fel a spárgát különböző hosszúságú darabokra és erősítsük fel a keretre az ajándékokat.

Hozzávalók:

  • 35 cm-es hímzőkeret
  • zsákvászon és fonal/vagy pár örökzöld
  • natúr csomagolópapír
  • spárga
  • matrica, toll
 
Hímzőkalendárium. Fotó: Tóháti Liza


3. Adventi teanaptár

Annyira egyszerű, hogy már-már kellemetlen leírni, mint ötlet, de higgyétek el, aki szeret teázni téli estéken, odalesz érte! Válasszatok néhány teát – sok üzletben már igény szerint grammra kimérve lehet teafüvet vásárolni, akár oda is ellátogathatsz speckóbb alapanyagért –, akasszátok egy zsinegre, és már kész is.

Hozzávalók:

  • 1 méter spárga
  • 24 fa csipesz 
  • ha számozni szeretnéd, akkor 24 db karton (én merített papírt használtam, hogy még mutatósabb legyen)
 
Teakalendárium. Fotó: Tóháti Liza

4. A helyspórolós kalendárium

Ezt a naptárat azoknak ajánlom, akiknél nincs elég hely a lakásában egy nagyobb kalendáriumhoz. Csenjük el a leendő tulajdonos egyik téli zokniját, és egyszerűen csak akasszuk fel. Így a naptár maga kisebb, de 24 napra szól, hiszen minden napra készítünk egy számot, majd jöhet bele az újabb és újabb kedves meglepetés.

(Jó tanács, hogy lefekvés előtt tedd bele az adott ajándékot, nehogy reggel korábban keljen, és üresen találja az aznapi zoknit!)

 
Zoknikalendárium. Fotó: Tóháti Liza

5. Az adventi könyvespolc

Az utolsó ötlet talán a legkedvesebb számomra. Amellett, hogy egy adventi naptárat készítünk, jó alkalom arra, hogy rendbe tegyük a könyvespolcot, és megkeressük a kedvenc részeinket egy-egy könyvben. Rövid novella, vers, idézet akár egy recept...jöhet bármi! 

Én egy gyöngyházasan csillogó kartont választottam, amit 2-3 centis csíkokra vágtam, majd átfűztem rajta az előre felvágott szalagot. Gyakorlatilag 24 kis könyvjelzőt készítünk így egy kis csavarral. Tehetjük is vissza a polcra a könyvet, így nincs más dolga szerettünknek, mint egy szabad pillanatában leüljön és olvasson:)

Kinek ismerős amikor, gyűlnek a könyvek, már-már roskadozik a polc, de idejét nem tudjuk mikor olvastunk utoljára? Az idei december legyen más! (Egy kis érdekesség így a végére: a Japán kultúrának a fent írt jelenségre van is egy szava: Tsundoku.)

 
Könyves-kalendárium. Fotó: Tóháti Liza
 

Bízom benne, hogy sokan találtatok hasznos tippeket, és látjátok, hogy nem feltétlenül kell (idő)milliomosnak, vagy barkácsmesternek lenni, egy kedves ajándék elkészítéséhez!

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X