Otthon

A pénz nem akadály! – Így dekorálj olcsón lakást

Hogyan tudjuk ünneplőbe öltöztetni otthonunkat, és önmagunkat is, anélkül, hogy ingünk-gatyánk rámenne? Mutatjuk!

Hűvösek az éjszakák, rövidebbek a nappalok... minden adott ahhoz, hogy tényleg hangolódhassunk kint is, bent is. A külsőségek felől közelítve szerintem sokat segíthetünk magunknak a karácsonyi hangulat megteremtésében, ha szépen lassan, napról napra egyre több ünnepi elemmel vesszük körül magunkat. A karácsonyi/adventi lakásdekor egészen tág fogalom, így ennek csak egy szeletével foglalkoznék most: azzal, hogyan tudjuk ünneplőbe öltöztetni otthonunkat, és önmagunkat is, anélkül, hogy ingünk-gatyánk rámenne.

Mielőtt bárminek is nekiállsz, javaslom, hogy írj egy listát, hogy mi az, amit mindenképp el szeretnél készíteni, és mik a fő alapanyagai.

Az én idei listám:

  • Égősor
  • Adventi koszorú
  • Kalendárium
  • Diótörő
  • Gyapot ág/ fenyő/ eukaliptusz (vázába, kintre, bentre)
  • Fahéjrúd (gyertya dekoráláshoz)
  • Narancs/ Mandarin 
  • Méregzöld és piros bársonyszalag   
  • Puncs fűszerkeverék a teába
  • Illóolaj
  • Párnahuzat

Az első dolgom mindig az égősorok kihelyezése a lakás különböző pontjaira. Könyvespolcra, ajtó köré, gyakorlatilag bárhova. Szeretem, hogy amikor már kint kezd sötétedni nálam már égnek a fények és persze egészen estig meghitt hangulatot varázsolnak.

Ezután minden évben választok egy illatot, amit aztán esténként a párologtatóba csepegtetek, vagy csak egy radiátoron lévő kerámiatálba öntök. Szintén jó illatokat csempészhetünk a lakásba, ha egy narancsot és pár mandarint felvágunk (akár karikára, akár csak a héját), a radiátorra teszünk és kiszárítunk. Ha elpárolgott belőle a nedvesség, felfűzhetjük spárgára, vagy fenyőágakra akaszthatjuk – csodaszép, hangulatos díszek lesznek, párszáz forintból. 

 
Fotó: Tóháti Liza

Következő utam a piacra/virágboltba vezet, ahol különböző fenyőket, zöldeket szerzek be. Igazán szép lehet, ha a lakás egy-egy pontján, vázában elhelyezzük ezeket az ágakat, például az ablakpárkányon vagy a szekrény tetején. Nekem van két régi tejeskannám, amiket minden évben az ajtó mellé teszek, benne egy-egy hatalmas csokor zöldnövénnyel. Garantáltan nem igényel virágkötészeti tapasztalatot egy ilyen összeállítás, és ha fokoznád a dolgot, csak tekerj rá egy égősort, esetleg aggass fel rá pár darabot a szárított narancsok közül.

 
Fotó: Tóháti Liza

Ha nem volt elég az illóolaj, fenyő, eukaliptusz és narancsillat, akkor fokozzuk még egy kicsit: jöhet a fahéjrúd! Önmagában is annyira szép, a színe a formája...de most ebbe is egy kis csavart viszünk. Vegyünk pár gyertyát  és egyszerűen csak öleljük körbe a fahéjjal. Lefedheti teljesen, de egy-egy darab is elég lehet a mutatós dekorhoz.

A fahéj és gyertyafény után jöhet A kedvenc. Ezen felül biztos vagyok benne, hogy mindenkinek rejtőzik otthon egy kedvenc karácsonyfadísze, diótörő figurája, lógólábú kismanója, amit kitehet a polcra. Ha pedig ez is megvolt, jöhet a férfiak „kedvence”, a téli díszpárnák. Pakoljuk tele velük a kanapét és az ágyat...maximum mi majd alszunk a földön! 

 
Fotó: Tóháti Liza

Higgyétek el, nem kell vagyonokat költeni a karácsonyi hangulat megteremtéséhez.

Egyszerűen minden számotokra kedves tárgyat helyezzetek olyan helyre, amit sokszor láthattok, akár a szemetek sarkából is. Vegyétek körül magatokat a kedvenc téli holmikkal, aztán pedig szakítsatok időt arra, hogy ki is élvezzétek a feldíszített otthonokat – legyetek kicsit otthon, nyugiban!

Ha több ötletet is szívesen vesztek, javasoltunk például, hogy készítsetek dekorációkat almák felhasználásával. Például ezt a szépséget: 

 

Ebben a cikkben mutattunk sokféle almás dekort, itt pedig az alábbihoz hasonló narancsos díszek elkészítésére adtunk tippeket: 

narancsos-dekoacio-hazilag

 

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X