Kert

Kerttervezésre fel: ezek idén a kedvenc oszlopos örökzöldjeink

Pillanatok alatt beköszöntött az ősz, egyben az ültetési szezon tervezésének kezdete. Érdemes már most elgondolkodnunk azon, hogy idén milyen növényekkel gazdagítjuk kertünket. Szerintem adjunk nagyobb hangsúlyt az örökzöldek telepítésének, hogy a természetadta előnyöket minél jobban kiélvezhessük a téli hónapokban is. Az őszi ültetési szezonra elsőként egy oszlopos válogatással készültünk.

Chamaecyparis lawsoniana ’Stardust’

Ez a gyönyörű oszlopos oregoni ciprus arany színű változata. Maximális magassága idehaza hat méter körül lesz, de olykor látni tízméteres matuzsálemeket is. Termete elegáns, karcsú. Ágvégei aranysárgák, de a lombjának többi része világoszöld. Türelmetlenebb kertészeknek jó választás, mert gyors növekedésű, és sor- illetve telekhatároló sövénynek is kiválóan alkalmas. Ha szeretnénk kihozni pompájából a legtöbbet, érdemes olyan helyre ültetnünk, ahol sokat érik a nap sugarai, ugyanis arany árnyalata ekkor lesz a leglátványosabb. Igaz, hogy fény-és vízigényes, de kiváló fagytűrő, ezért mindenképpen érdemes vele számolni szoliterként és sövényként is.

Juniperus chinensis ’Spartan’

A Spartan egy élénk színű, kifejezetten gyors növésű borókafajta: a megfelelő gondozás és kedvező körülmények mellett akár évi egy métert is növekedhet. Miután meggyökeresedett, jól tűri a szárazságot, és a rosszabb adottságú talajokat is elviseli. Szoliterként és sövénynek is ültethető, szereti a napfényt, várostűrő, és hamvaskék tobozbogyóival üdítő dísze a téli kerteknek. Maximális magassága hat méter körül lehet – sövényként ültetve kiváló belátásgátló lehet belőle.

 

Taxus baccata ’Lakatos’ és a Taxus baccata Fastigiata Aurea

A Taxus baccata ’Lakatos’ egy gyors növésű, oszlopos tiszafa. Akár 70-80 centiméterre is kiszélesedik, annak ellenére, hogy alapvetően fölfelé terebélyesedik. Levelei sötétzöldek, bogyót nem terem. Tiszafa létéhez képest viszonylag gyorsan kevés gondozást igénylő sövény nevelhető belőle. Rendkívül ellenálló növény, és élettartama több száz, de akár ezer év is lehet.

 

Rokona, a Taxus baccata Fastigiata Aurea, azaz a sárgalombú oszlopos tiszafa vagy arany oszlopos tiszafa egy körülbelül 3-5 m magas, zárt oszlopos növénnyé nevelhető. Ennek növekedése lassú, termései nem lesznek. Lombja zöld, csak az új hajtásai sárgák. Átlagos vízigényű, és nem fagyérzékeny növény. Minden jó vízelvezetésű talajban szépen fejlődik, viszonylag könnyen tolerálja a szélsőségesebb körülményeket, a napfényt meghálálja. Szoliternek, sövényként és dézsás növényként is ültethetjük.

Cupressus sempervirens ’Totem’

A Cupressus sempervirens ’Totem’ vagy olasz (európai) ciprus egy termetes, 10-15 m magas, alapfajnál keskenyebb növény lesz. Fiatalon gyorsan nő, tíz évesen már elérheti a hat métert is. Ágrendszere egyenes, aromás illatú hajtásai felfelé állnak, fényes, szürkésbarna tobozai gömb vagy tojásdad alakúak. Leginkább napos helyen érzi jól magát, tolerálja a szegényebb talajokat is, de szereti a nedves, jó vízelvezetésű talajokat. Képes elviselni a forró nyári napokat, de az erős széltől védeni kell. Kiváló szoliternek és csoportosan ültetve is.

 

Berberis thunbergii ’Red Pillar’

Egy kakukktojás a listában: ez egy oszlopos növekedésű, körülbelül másfél méteresre fejlődőd, karcsú megjelenésű borbolyafajta, aminek apró, kerekded levelei barnás-bordó árnyalatúak. A laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokat kedveli, fényigénye nagy, de egy kevés árnyékolást elvisel. Közepes vízigényű, de a pangóvizes talajt nem tűri. Rendszeres metszést nem igényel, gondozási igénye kifejezetten alacsony. A lisztharmat ugyan megtámadhatja, de kártevők nem jellemzőek körülötte, ezért kiváló választás lehet minden kiskertbe.

Képek: Profi Faiskola Pécs

Még több a témában:

Tuják helyett: elfeledett sövénynövényeink, amiket megszerethetsz
Az elmúlt húsz évben mindenki „tujalázban” égett – aztán jött a hidegzuhany. Egyértelművé vált, hogy a legtöbb díszkerti „belátásgátló” nem húzza már sokáig, ezért visszamentünk a kezdetekhez: rég félretett, de korábban jól bevált növényeink kerültek elő újra, amelyek tökéletesen teljesítik a sövényekkel szemben támasztott elvárásainkat. Mutatjuk, melyeket érdemes ültetni, ha egyszer a tujától búcsúzni kényszerülünk.

 

 

Már követem az oldalt

X