Klasszikus sós kalács

Gasztro

Klasszikus sós kalács

Klasszikus sós kalács Fekete Gergő receptje alapján.

Hozzávalók:

  • 330 g kamutliszt
  • 200 g finomliszt
  • 25 g cukor
  • 15 g élesztő
  • 250 g tej
  • 8 g só
  • 100 g vaj
  • 1 db tojás

A díszítéshez:

Tovább olvasok
  • feketekömény
  • szezámmag
  • zöldségek ízlés szerint:
  • forrázott, vékonyra vágott sárgarépa
  • cukkini
  • újhagyma
  • medvehagyma
  • spárga
  • retek

Elkészítés:

Elsőként elkeverjük egymással a liszteket. A kalács természetesen készülhet csak finomlisztből is, a lényeg, hogy jó minőségű lisztet válasszunk hozzá.

A lisztkeverék felét elkeverjük a 250 g hideg tejjel, és az élesztőt is belemorzsoljuk. Ebből készül az előtésztánk, melyet bedagasztunk, majd hagyjuk, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni benne. Ez körülbelül 15-20 perc alatt be is következik. Ekkor még nem kell teljesen kidolgozni a tésztát, a lényeg, hogy megfelelően keveredjenek el az összetevők.

A pihentetési idő eltelte után a tésztához hozzáadjuk a tojást, a szobahőmérsékletű vajat és a sót. Ha a vajat kissé szétdolgoztuk, akkor jöhet bele a maradék liszt.

Ezután teljesen simára, hólyagosra dagasztjuk.

Ezt a tésztát jól becsomagolva egy napra betehetjük a hűtőbe, de két-három napig akár a fagyasztóban is tárolhatjuk. Természetesen, ha nem rakjuk hűtőbe, akkor kb. 50 perc múlva elkezdhetünk vele dolgozni. Ha hűtőben tároljuk, mindenképpen vegyük ki legalább egy órával azelőtt, hogy dolgozni szeretnénk vele, hogy szobahőmérsékletűre tudjon melegedni.

### ZONE-2 ###

Ebből a tésztaadagból több kalácsot is készíthetünk, ha kisebb méretűekben gondolkodunk, akkor összesen négy darab jön ki belőle.

A négyes fonatú kalácsokhoz szakítsunk le a tésztából kb. 10 dkg-os darabokat, és szépen gömbölyítsük őket a tenyerünk segítségével. Ha mindegyiket megformáztuk, takarjuk le a bucikat, és hagyjuk őket legalább 15 percig pihenni, hogy jól formázhatóak legyenek.

Ha letelt a pihentetés ideje, akkor elkezdhetjük a formázást. Kezdetnek minden egyes bucit a tenyerünkkel nyomjunk meg, hogy ne maradjanak benne nagy buborékok. Ha ellapítottuk, akkor tekerjük fel őket egyesével, hogy hosszúkás tésztahurkákat kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor mindegyikből szálat kell sodornunk a tenyerünk segítségével. Figyelünk rá, hogy a szálak a végük felé keskenyedjenek el. Ha úgy érezzük, hogy a tészta nem hagyja magát, esetleg reped, szakad, akkor hagyjuk még egy kicsit pihenni.

### ZONE-3 ###

Ha ezzel a művelettel is végeztünk, kezdődhet a fonás. Egy kalácshoz négy tésztaszálat terítünk magunk elé, kettőt jobbra, kettőt balra rendezünk. Mind a négy szál végét egybe összenyomjuk. A kezünket ekkor keresztbe tesszük, és megfogjuk a két szélső tésztaszálat. A fő szabály az, hogy mindig van egy szál a kezedben.

Tehát:

A két szélsőt kézbe vesszük keresztbe tett kézzel. Ezeket jobbról balra, balról jobbra húzzuk, miközben keresztezzük őket, és a jobb kézben lévőt letesszük középre, majd rögtön kézbe vesszük a mellette lévőt. Újra keresztezünk, majd a bal kézben lévőt tesszük be középre, és az amellett lévőt rögtön kézbe vesszük. Így folytatjuk egészen addig, amíg teljes hosszában össze nem fonjuk a szálakat. A végén újra összenyomjuk a szálak végeit.

Ezután a kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk kelni kb. 20 percre.

Ha a zöldséges változatot szeretnénk elkészíteni, akkor a zöldségeket mossuk és szárítsuk meg. A medvehagymát vágjuk hosszú szálakra, a répát vékony hosszú csíkokra. A répát érdemes felhasználás előtt leforrázni, hogy kellőképpen rá tudjuk majd tekerni a tésztaszálakra. A tészta fonását ugyanúgy végezzük el, mint az előbb, de előtte a szálakra rátekerjük a különféle zöldségeket és fűszereket. Az egyes szálakat beleforgathatjuk szezámmagba vagy feketeköménybe is. Miután óvatosan megfontuk a kalácsot, hosszúkás, vékonyan kiolajozott sütőformába tesszük. Ekkor még óvatosan spárgát is fűzünk a szálak közé, illetve félbevágott retekkel is gazdagítjuk a kalácsot. Ezt is hagyjuk megkelni. Fontos, hogy a kelesztésnél párát biztosítsunk a kalácsnak. Bekapcsoljuk a sütőt 100 fokra, majd tíz perc után lekapcsoljuk. Ezután várunk 20 percet, és betesszük a kalácsokat, és egy kis vizet is permetezünk a sütőtérbe. Így kelesztjük meg őket.

Ha a kalácsok megkeltek, vékonyan lekenjük őket felvert tojással.

A sima fonott kalácsot 180 fokon sütjük szép pirosra. Sütés előtt ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal is.

A zöldséges kalácsokat 190 fokon sütjük, szintén szép pirosra.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Ajánljuk még:

Müzlis sütemények

Kerti munkához, kiránduláshoz, túrához kell a kalória! A müzli, az aszalt gyümölcsök tökéletes alapanyagok a rostokban, ásványi anyagokban gazdag tízóraihoz. Összeállítottam egy válogatást legkedvesebb müzlis receptjeimből, gyerekekkel is könnyűszerrel elkészíthető müzlis falatokból.

 

Már követem az oldalt

X