Kult

Húsvéti filmajánló – Hangolódjunk az ünnepre!

Míg karácsonyi filmekkel Dunát lehetne rekeszteni, addig húsvéti témájúakból közel sem találunk olyan sokat. Azért lássunk most 5 olyan alkotást, ahol akár maga az ünnep, akár az üzenete, azaz az áldozat, a szeretet és a megbocsájtás ereje központi szerepet kapnak. Sőt, még egy kis könnyed szórakozás is belefér, ha a sonkától és tojástól már kellőképp elnehezülten heverünk a kanapén!

Ben-Hur

11 Oscar. Ennyit zsebelt be a megaprodukció, amely 8.000 statisztával és 50.000 közreműködővel készült. Csak a Titanic és a Gyűrűk Ura trilógia első része tudott évtizedekkel később ezzel versenybe szállni, ám 11 Oscarnál többet eddig még film nem szerzett. Ha ebből a szempontból nézzük, akkor a Ben-Hur egy mestermű. Ha más szempontból nézzük, akkor is. A történelmi dráma a húsvéti tévéműsorok egyik legfontosabb darabja, 220 percben meséli el Jézus történetét egy jeruzsálemi zsidó család fiának szemszögéből, központi elemmé téve a megbocsátás üzenetét, az újjászületést és a megváltó szeretetet.

A passió

Mel Gibson egy mindenki által ismert témához nyúlt: Jézus Krisztus életének utolsó 12 óráját, a szenvedést, a Messiás elleni vádaskodások, a kínzások és a keresztrefeszítés pillanatait filmesítette meg úgy, ahogy azok valóban történhettek, követve a Bibliában írt „forgatókönyvet”. Megrendítő film, nagyjából két órás tömény sokk, ami nem kegyelmez, nem finomkodik. A passió legalább olyan pontos a szenvedések rekonstrukciójában, mint a bibliai idézetek felelevenítésében, különlegességét pedig csak tetőzi, hogy holt arámi nyelven beszélnek benne, ezért csak felirattal nézhető a világ minden országában. Az igazi hatás érdekében azt javaslom, hogy olvasd el a nyolcoldalnyi szenvedéstörténetet, majd pedig nézd meg A passiót, és hagyd, hadd dolgozzon benned.

Jézus Krisztus szupersztár

1973-ban az egész világ megismerte a „hippi Jézust”. Hogy hogyan? Úgy, hogy a kopár, félsivatagi táj közepén elterülő romokhoz ütött-kopott, rozoga autóbusz érkezett, ami egy társulat tagjait hozta magával. A jelmezek kicsomagolása után a fiatalok játszani kezdtek, előadták az Örök Történetet, Jézus földi életének utolsó szakaszát mutatták be. A musical a hetvenes években kőkemény botrányt váltott ki, de aztán megemésztette a világ: úgy látszik, a rock és az evangélium mégsem annyira összeegyeztethetetlenek. 

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Ha ízig-vérig húsvéti filmre vágyunk, akkor a Kellemes húsvéti ünnepeket! kell megnézünk Sophie Marceau és Jean-Paul Belmondo főszereplésével. A Casanova-életmódot folytató Stephane Margelle (Jean-Paul Belmondo) a Riviérán él feleségével, Sophie-val. Szoknyapecér életmódjához hűen nem tétlenkedik, miután feleségét kivitte a repülőtérre: amikor a véletlen folytán összetalálkozik egy 18 éves lánnyal, megkezdi csábításának folyamatát, a lakására is felviszi. A feleség gépét azonban törlik, és mikor hazatér, férjét a 18 éves lánnyal találja. Hogy mit kreálnak a szorult helyzetek? Felfoghatatlan kifogásokat: Stephane azt hazudja, hogy a fiatal lány a gyermeke.

Hopp

Igazán jó családi, tehát gyerekekkel nézhető húsvéti filmet nehéz találni, de nem lehetetlen. Sonkával, tormával és tojással felszerelve érdemes nekikezdeni a Hoppnak, gyerekek, unokák társaságában, hogy az öreg húsvéti nyúl története egy másik dimenzióba repítsen minket. Az animációs mesefilm Hopp Fredről, a munkanélküli naplopóról szól, akinek át kell vennie a húsvéti nyuszi munkáját, mert véletlenül megsebesíti. Még ha nem is egy mélyenszántó alkotás, tökéletes szórakozást ígér az ünnepekre.  

 

 

Ajánljuk még:

Az ünnep vasárnapjai: virágvasárnap, húsvétvasárnap és fehérvasárnap

Az ünnep nem pillanatok halmaza, hanem folyamat, áramlás – jó benne lenni és figyelni, ahogy fő tematikáját többféle formában jeleníti meg. Erről szólnak néphagyományaink. Legnagyobb sátoros ünnepünk – a húsvét – a megtisztulás, az újjászületés és a megújulás gesztusait rendezi különféle variációkba – tájegységek szerint. Három fő vasárnapja e témakör feldolgozásának gazdag tárházát vonultatja fel. Idézzük fel a legfontosabbakat!

 

Már követem az oldalt

X