A hagymahéjtól a kurkumáig: növények vibráló színei a húsvéti tojásokon

Aktív

A hagymahéjtól a kurkumáig: növények vibráló színei a húsvéti tojásokon

A festett tojások a húsvéti ünnepkör szakrális varázsszerei: a rájuk festett minták, a készítő és a megajándékozott kiléte éppúgy jelentéstartalommal bír, mint a szín, amilyenre megfestik őket. A régiség leányai, ha akartak se tudtak volna boltban vásárolt tojásfestéket használni, a különböző színekben pompázó remekműveket kivétel nélkül természetes, többnyire növényi alapanyagokkal festették. A festő növények között számos gyógynövényt is találhatunk!

Készüljünk fel rá, hogy a növények természetes színező hatása a legtöbb esetben elmarad a kémiai szerek harsány színerősségétől. Napjaink emberét az erős ízek és illatok mellett az erős színekhez is hozzászoktatták, pedig – még ha olykor halványabban is, de a növények a színek szinte végtelen skáláját kínálják számunkra. Ha tehetjük, tojásfestés céljára minél fehérebb tojásokat válogassunk ki, ezeket ugyanis könnyebben és erősebben meg lehet festeni a növényi alapanyagokkal.

A festőlé elkészítésekor a növények festő hatású részeiből – 4-5 kanál ecet hozzáadásával – jó erős, tömény főzetet kell készíteni, melyet az erősebb színező hatás érdekében akár 20-30 percig is érdemes forralni. Miután a színanyagokat sikerült kinyerni a növényi részekből, a tojásokat óvatosan helyezzük bele a főzetbe, majd a kívánt színerősségnek megfelelően hosszabb-rövidebb ideig áztassuk, esetleg gyöngyözve óvatosan forraljuk benne.

Fotó: Wikimedia Commons

Kezdjük a sort a húsvét klasszikusával, a pirossal! Ezt a színt legkönnyebben a céklából nyerhetjük ki, amely frissen fogyasztva a vérkeringésre is igen kedvező hatással bír! A céklát héjastul apróra vágva, esetleg reszelve tegyük a főzővízbe. Az erőteljesebb piros szín elérése érdekében a tojásokat áztassuk minél hosszabb ideig, vagy a már megfestett tojásokat újból tegyük vissza a festőlébe.

A lilahagyma buroklevelével a tojásokat halványabb pirosra, lilás-barnára színezhetjük. A megfázásos időszak egyik legfontosabb gyógynövényének külső burokleveleit óvatosan fejtsük le a színtelen belső részekről, melyek a húsvéti ünnepkör során felszolgált egyéb ételekben is kiválóan hasznosíthatunk.

Fotó: Pixabay / Anette

A lila káposzta segítségével a tojásokat egészen különleges, lilás-kékes színre festhetjük. Az intenzív színező hatás elérése érdekében a leveleket érdemes legalább fél órán át főzni. A fel nem használt káposztaleveleket véletlenül se dobjuk el, hiszen dunsztos pakolásként külsőleg ízületi bántalmak, gyulladások kezelésére is alkalmazhatjuk!

Az áfonya gyümölcsének felhasználásával szintén kékes-lilás színező levet tudunk előállítani. Erős színező hatást értelemszerűen elsősorban a természetes területekről gyűjtött gyümölcsöktől várhatunk, a multi áruházak polcain kínált, nagyüzemi termesztésből származó áfonyától e tekintetben ne reméljünk sokat. Az antibakteriális és keringést serkentő hatású fekete áfonya különféle kivonatai bőrregeneráló hatása okán számos natúr kozmetikumnak is fontos összetevői!

Fotó: Pexels / Olia Danilevich

A klorofillban gazdag növények felhasználásával különleges halványzöld színt adhatunk a tojásoknak. A vértisztító hatású, főzeléknek is kiváló csalán, vagy akár a vitaminokban gazdag petrezselyemlevél egyaránt alkalmas erre a célra.

Sötét színű tojásokat kávéval, vagy a dió levelének felhasználásával készíthetünk. Mivel ezek a növényeknek nem csak a színük, de az ízük is nagyon erős, valamint nagy töménységben az arra érzékenyeknél egészségügyi problémákat is okozhatnak, a velük festett tojásokat ne fogyasszuk el!

Az indiai gyógyászatban évezredek óta használt kurkuma segítségével pedig a tojásokat sárga színűre festhetjük.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X