Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1 kk só
- 3 db tojás
- kb. 0,5 dl langyos víz
Töltelék:
- 45 dkg Magyar Rögös Túró
- 3 ek cukor (ízlés szerint)
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 2 db tojás
A pirításhoz:
- 2 dkg vaj
Elkészítés
A lisztet a tojással, a sóval és a vízzel összegyúrjuk. Akkor jó az állaga, ha nem túl lágy, és szép hólyagos. Miután jól kidolgoztuk, zacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten minimum 1 órát pihentetjük.
![](/data/generated/articles/115/1159/article-115935/turos_baratfule_recept_Borbas_Marcsi_1_fit_1060x10000.jpg?key=ZTkyMWUzYmU1Yjk1ODU4YmFiNzhhMzg5MDkyYjUzNjdkNzkwNGNlZmVkZDViZTM5NzZhYzc4YjYyOGY3MDhiMA==)
A rögös túrót elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. Citromhéjjal ízesítjük.
![](/data/generated/articles/115/1159/article-115935/turos_baratfule_recept_Borbas_Marcsi_5_fit_1060x10000.jpg?key=NmYzMDMwOGNiMzI5MGVmNjg1MTE1M2IyOWIwZDg0ZmNjNDhhYTAzODA2NjMxMjZiM2M3M2IzNDhhMWMzZmM4Yg==)
Ha a tésztánk pihent, lisztezett deszkán elkezdjük kinyújtani. Ha már kellőképpen vékony (3-4 mm), gondolatban megfelezzük, majd a túrós töltelékből halmokat rakunk az egyik felére. A halmok között egy ecset segítségével megkenjük vékonyan vízzel. Ezután a tészta másik felét óvatosan ráhajtjuk a halmokra.
A túróhalmok körül az ujjunkkal jól összenyomkodjuk a tésztarétegeket, majd derelyeszaggatóval négyzetekre vágjuk a tésztát. A széleket ekkor még egyszer alaposan lenyomkodjuk, hogy főzés közben a túró nehogy kifolyjon.
![](/data/generated/articles/113/1138/article-113805/turos_baratfule_recept_Borbas_Marcsi_9_fit_1060x10000.jpg?key=ZTI3OWIyZGU2NDZmMTA0MTljZDZiZjFhNzdkNWNhMDNmZjY3Yjk2ZmE1OTI3YTQxNmI3YTJkZDZlODc4YWFlYQ==)
Egy nagy lábosban sózott vizet forralunk, ebben főzzük ki egyszerre a derelyéket. Ha feljönnek a víz tetejére, még várunk néhány percet, aztán kiszedjük őket egy serpenyőbe, melyben előzőleg vajat olvasztottunk. Átpirítjuk őket, majd azonnal, forrón tálaljuk.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.
Ajánljuk még: