Tésztacsónak tükörtojással (Khachapuri)

Gasztro

Tésztacsónak tükörtojással (Khachapuri)

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (4 adag)

A tésztához:

  • 1,5dl Magyar Tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg Magyar Vaj
  • 35 dkg finomliszt
  • 1 kk só

A töltelékhez

  • 25 dkg Magyar Rögös Túró
  • 15 dkg Magyar Natúr Vajkrém
  • 15 dkg Magyar Füstölt Trappista
  • 2 db tojás

A tetejére:

  • 4 db tojás

 

Tovább olvasok

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kevés cukrot, majd hozzáadjuk apránként a tejet. Ha már majdnem teljesen összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Rugalmas, jól kezelhető tésztát dagasztunk. Ha a massza felülete sima, és már nem ragad, akkor letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük kb. 40 percet.

 

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót kikeverjük a krémsajttal, adunk hozzá két tojást, illetve sót. A füstölt sajtot felaprítjuk.

 

Ha a tészta megkelt, négy részre vágjuk. Mindegyik adagot meggömbölyítjük, majd letakarva hagyjuk pihenni kb. 15 percet. Ezután ovális formára nyújtjuk őket, kb. 20 cm hosszúra. A tészta közepére halmozunk egy adag tölteléket, majd megszórjuk a sajttal.

A széleket kissé felhajtjuk, a tésztavégeket összecsippentjük, kialakítva a csónakformát.  Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk mindegyiket, majd 220 fokos sütőbe toljuk. 10-12 perc alatt készre sülnek.

 

Ha kezd pirulni a sajt a tetejükön, kivesszük a tepsit, és mindegyik tésztacsónakra teszünk egy tojássárgáját. Érdemes egy fakanál végével vagy egy kanállal egy kis fészket készíteni a sárgájának, hogy ne folyjon el. Végül 2-3 percre visszatoljuk a khachapurikat a sütőbe.

A recept megjelenését az Alföldi Tej támogatta.

 

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.