Hozzávalók (4 adag)
A tésztához:
- 1,5dl Magyar Tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 dkg Magyar Vaj
- 35 dkg finomliszt
- 1 kk só
A töltelékhez
- 25 dkg Magyar Rögös Túró
- 15 dkg Magyar Natúr Vajkrém
- 15 dkg Magyar Füstölt Trappista
- 2 db tojás
- só
A tetejére:
- 4 db tojás
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kevés cukrot, majd hozzáadjuk apránként a tejet. Ha már majdnem teljesen összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Rugalmas, jól kezelhető tésztát dagasztunk. Ha a massza felülete sima, és már nem ragad, akkor letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük kb. 40 percet.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót kikeverjük a krémsajttal, adunk hozzá két tojást, illetve sót. A füstölt sajtot felaprítjuk.
Ha a tészta megkelt, négy részre vágjuk. Mindegyik adagot meggömbölyítjük, majd letakarva hagyjuk pihenni kb. 15 percet. Ezután ovális formára nyújtjuk őket, kb. 20 cm hosszúra. A tészta közepére halmozunk egy adag tölteléket, majd megszórjuk a sajttal.
A széleket kissé felhajtjuk, a tésztavégeket összecsippentjük, kialakítva a csónakformát. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk mindegyiket, majd 220 fokos sütőbe toljuk. 10-12 perc alatt készre sülnek.
Ha kezd pirulni a sajt a tetejükön, kivesszük a tepsit, és mindegyik tésztacsónakra teszünk egy tojássárgáját. Érdemes egy fakanál végével vagy egy kanállal egy kis fészket készíteni a sárgájának, hogy ne folyjon el. Végül 2-3 percre visszatoljuk a khachapurikat a sütőbe.
A recept megjelenését az Alföldi Tej támogatta.
Ajánljuk még: