Tartármártás variációk

Gasztro

Karácsony

Tartármártás variációk

Borbás Marcsi receptje

A kiváló tartármártás alapja a házilag készített majonéz. Ne spóroljuk meg az időt és az energiát az elkészítésére, mert a végeredmény fantasztikus lesz!

Hozzávalók a majonézhez:

Tovább olvasok
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl napraforgóolaj
  • 2 kk porcukor
  • 1 kk citromlé

A tojások sárgáját egy keverőtálba rakjuk, és egy kézi habverő segítségével simára keverjük. Ezután vékony sugárban, apránként, de erőteljes mozdulatokkal belekeverjük az olajat. Általában egy sárgájához másfél deciliter olajat számolnak, de én jobban szeretem, ha egy tojást egy dl olajjal habosítunk ki, mert így ízletesebb a végeredmény. Nagyon fontos, hogy ne kapkodjunk, tényleg apránként dolgozzuk bele a krémbe az újabb adag olajat. Így végül egy szinte kocsonyás, sima felületű, selymes masszát kapunk. Amikor az összes olajat befogadta a krémünk, akkor ízesítsük a sóval, cukorral és citromlével. Az elkészült majonézhez adjunk egy teáskanálnyi mustárt.

Ezután nincs más dolgunk, mint elkészíteni a tartármártást. Adjunk a majonézhez 1-1,5 deciliter jó zsíros, krémes tejfölt. Az állaga maradjon krémes, ne hígítsuk túlságosan folyósra a tejföllel. Ezután ízesítjük frissen őrölt borssal, és ha szükséges, akkor még sót is adunk hozzá.

Ezzel el is készült a tartármártás. Természetesen ezt is továbbgondolhatjuk egy kicsit, és készíthetünk belőle különféle variációkat. 

Nagyon ízletes lesz például, ha egy kisebb gerezd zúzott fokhagymát is hozzákeverünk, valamint az olaj egyharmadát lecseréljük olívaolajra.

Ha valaki szereti a keleties ízeket, akkor keverjen egy evőkanálnyi tahinit (szezámmagkrémet) a mártáshoz.

A zöldfűszerek is nagyon jól állnak ennek a mártásnak, különösen a tárkony. Ettől kicsit ánizsos íze lesz, amihez jól passzol egy csepp tárkonyecet is vagy valamilyen könnyű gyümölcsecet. Ehhez a variációhoz akár két evőkanálnyi nagyon apróra vágott savanyú uborkát is adhatunk vagy éppen kapribogyót.

A különféle mustárokkal is kísérletezhetünk. Teljesen más eredményhez vezet egy édesebb, fűszeres mustár, mint például egy erőteljes ízű dijoni.

                   A cikk megjelenését a METRO támogatja.

 

Már követem az oldalt

X