Tárkonyos bárányleves

Gasztro

Tárkonyos bárányleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1,5 kg báránylapocka
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 3-4 szál fehérrépa
  • ¼ kelkáposzta
  • 60 dkg főznivaló burgonya
  • 1 fej zeller
  • 1 csokor friss tárkony
  • 3-4 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ek bors
  • 1 tk. szerecsendió
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 2 tojássárgája

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A báránylapockát gondosan megtisztítjuk, és előkészítjük. Nagyobb darabokra vágjuk, majd feltesszük főni sós vízben. A habot leszedegetjük róla, majd a leveshez adjuk a vöröshagymát és a megmosott, félbe vágott fokhagymafejet. Fűszerezzük babérlevéllel és szerecsendióval.

 

Ha a hús félig megfőtt, jöhet hozzá a zeller és a kelkáposzta. A gyökérzöldségeket megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. Ezeket is a levesbe tesszük. Ha már majdnem kész, beletehetjük a felkockázott burgonyát is. Ha minden megpuhult, akkor vaj és olívaolaj keverékén megfuttatjuk a tárkonyt, és ezt is levesbe rakjuk.

 

Beleöntjük a tojássárgájával kikevert tejszínt, és azonnal le is húzzuk a tűzről. Forrón tálaljuk frissen őrölt borssal és friss tárkonnyal.

 A recept megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még:

Komáromi Jókai palacsinta, avagy az írófejedelem bablevese szilárd változatban

A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról? Jómagam nemrég ismerkedtem meg vele komáromi látogatásom során. Olyannyira meglepődtem azon, hogy késsel-villával faltam a jó bablevesből ismert ízeket, olvadtak a textúrák a nyelvemen, hallgattam a palacsinta születéstörténetét, és közben egyre az járt a fejemben, hogy száz év múlva féltve őrzött legenda lehet az alig egy éves ételköltemény. Hazaérve persze elkészült nálunk is, hogy leteszteljem, mit szól hozzá a bableveskedvelő siserehad. Megnyalták utána mind a tíz ujjukat!

 

Már követem az oldalt

X