Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 4 tojássárgája
- csipet só
- 1 rúd vanília
- 1 citrom leve és reszelt héja
A színezéshez:
Barna fonat:
- 5 g kakaópor
- 0,5 dl tej
Piros fonat:
- piros ételfesték
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Eközben a vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliát és a sót.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, ehhez tesszük a felfuttatott élesztőt, majd a vajjal kikevert tojásokat. Elkezdjük dagasztani a tésztát, amihez folyamatosan adagoljuk a tejet. Ne öntsük bele rögtön az egészet, figyeljük, hogy mennyit vesz fel a liszt. Közben citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az egészet addig dagasztjuk, amíg a felülete szép sima lesz és elválik az edény falától.
Az elkészült tésztát háromfelé osztjuk. Az egyik adaghoz hozzádagasztjuk a fél deciliter tejjel kikevert kakaóport, a másikhoz annyi piros ételfestéket adunk, hogy intenzív piros színe legyen. A harmadik részt fehéren hagyjuk.
A cipókat fél órán keresztül letakarva hagyjuk pihenni, majd ismételten átgyúrjuk mindegyiket. Ezután a cipókból hosszúkás rudakat sodrunk úgy, mintha kalácsszálakat készítenénk. Ezután lazán összefonjuk őket. A fonatot alaposan kivajazott kuglófformába helyezzük. Letakarva, langyos helyen még fél órát hagyjuk kelni.
180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. Ha már szép piros a teteje, és a tűpróba is azt jelzi, hogy megsült, kivesszük, és hagyjuk hűlni. A formából kiborítva, cikkelyekre vágva tálaljuk.