Színes kuglóf

Gasztro

Színes kuglóf

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 4 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 rúd vanília
  • 1 citrom leve és reszelt héja

A színezéshez:

Barna fonat:

  • 5 g kakaópor
  • 0,5 dl tej

Piros fonat:

  • piros ételfesték

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Eközben a vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliát és a sót.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, ehhez tesszük a felfuttatott élesztőt, majd a vajjal kikevert tojásokat. Elkezdjük dagasztani a tésztát, amihez folyamatosan adagoljuk a tejet. Ne öntsük bele rögtön az egészet, figyeljük, hogy mennyit vesz fel a liszt. Közben citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az egészet addig dagasztjuk, amíg a felülete szép sima lesz és elválik az edény falától.

Az elkészült tésztát háromfelé osztjuk. Az egyik adaghoz hozzádagasztjuk a fél deciliter tejjel kikevert kakaóport, a másikhoz annyi piros ételfestéket adunk, hogy intenzív piros színe legyen. A harmadik részt fehéren hagyjuk.

A cipókat fél órán keresztül letakarva hagyjuk pihenni, majd ismételten átgyúrjuk mindegyiket. Ezután a cipókból hosszúkás rudakat sodrunk úgy, mintha kalácsszálakat készítenénk. Ezután lazán összefonjuk őket. A fonatot alaposan kivajazott kuglófformába helyezzük. Letakarva, langyos helyen még fél órát hagyjuk kelni.

180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. Ha már szép piros a teteje, és a tűpróba is azt jelzi, hogy megsült, kivesszük, és hagyjuk hűlni. A formából kiborítva, cikkelyekre vágva tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

Nyári zsenge, amely hivalkodás nélkül fenséges – a tökfőzelék

„A tökfőzeléket szeretem látni a főzelékes tálban, pirosló sertéskarmonádli, vagyis rövidkaraj feltéttel, és ropogósra sült liba mellé, amely jó szívvel vállalja a tökfőzeléket is” – írja Magyar Elek, az Ínyesmester nagyhírű szakácskönyvében. Legtöbben azonban a menzás tökfőzelékre gondolva inkább semmilyen formában sem szeretnek találkozni a tökkel. Pedig egy tál tökfőzelék többet mond el a család történetéről, mint gondolnánk.